onderzoek covid en journalistiek

— dinsdag 31 maart 2015, 10:55 | 0 reacties, praat mee

Langs de randen van de waarheid

Pak het boek ‘Een sprinter is een stoptrein zonder wc – de sturende kracht van taal’ van Ronny Boogaart en je steekt er heel wat van op. Onder meer dat de voorgaande zin een conditionele imperatief is – een stijlvorm waar reisboeken en autoritaire schrijvers en journalisten graag gebruik van maken.

‘Een sprinter…’  is met veel humor geschreven, maar ook voor een doorgewinterde taalfan is het een pittig boekje. Boogaart ontleedt in 16 hoofdstukken de wijze waarop met taal wordt gegoocheld door politici en interviewers - de Van Nieuwkerk-conditioneel ‘Stel, je wint een miljoen’.

De politiek is sowieso een arena waar taal geregeld langs de randen van de waarheid scheert, om over reclame of bedrijfscommunicatie (het uitbannen van de term ‘vertraging’ bij de NS bijvoorbeeld) nog maar te zwijgen. 

Voor alle schrijvende journalisten is taal het belangrijkste gereedschap. Dit boekje is een mooie herinnering hoe heerlijk veelzijdig het is.

Ronny Boogaart: Een sprinter is een stoptrein zonder wc, Amsterdam University Press, ISBN 97890 89648952, 139 pagina’s, € 9,95

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.