website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Fontys biedt onderzoeksjournalisten bureau en geld in ruil voor kennis

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 9 november 2018, 08:47

Pixabay

Pixabay

Nieuws De Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg wil onderzoeksjournalisten gaan betalen om in het schoolgebouw aan hun onderzoek te werken. De opleiding wil op die manier studenten maar ook docenten meer inzage geven in de praktijk, zonder onderzoeksjournalisten uit hun werk te halen. Journalisten worden binnen het project Werkplaats FHJ niet ingehuurd, maar krijgen een bureau en een vergoeding van zo'n 2000 euro, als extra stimulans voor hun onderzoek.

Het idee voor Werkplaats FHJ ontstond op een conferentie van de VVOJ, vertelt docent Harmen Groenhart aan het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. “Daar zagen we zo veel mooie dingen waarvan we dachten: dat willen we ook op onze school. Alleen: als je tegen een journalist zegt ‘Kom maar bij ons werken’, dan haal je diegene uit de praktijk.” Groenhart vindt het belangrijk dat juist bij onderzoeksjournalisten niet te doen, omdat technieken snel veranderen.

Onderzoeksjournalisten die meedoen aan Werkplaats FHJ, gaan een half jaar vanuit de hogeschool werken. Studenten en docenten kijken als het ware over de schouder van de journalist mee en krijgen zo inzage in de praktijk. Daarnaast leveren deelnemende journalisten een kleine, blijvende bijdrage aan het lesmateriaal, zoals een videotutorial. “Maar het mag ook niet te veel zijn”, aldus Groenhart. “De plek is voornamelijk bedoeld om te werken en om tussen dat werk door met mensen te praten. Wij geloven dat er zo een ideale mix ontstaat.”

Het programma Werkplaats FHJ is al van start gegaan. Freelance journalist Jorg Leijten is de eerste onderzoeksjournalist die meedoet. De komende maanden zal hij studenten en docenten vooral leren over de Wet Openbaar Bestuur.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.