banner printplaza 1

— vrijdag 9 november 2018, 08:47 | 0 reacties, praat mee

Fontys biedt onderzoeksjournalisten bureau en geld in ruil voor kennis

Pixabay

De Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg wil onderzoeksjournalisten gaan betalen om in het schoolgebouw aan hun onderzoek te werken. De opleiding wil op die manier studenten maar ook docenten meer inzage geven in de praktijk, zonder onderzoeksjournalisten uit hun werk te halen. Journalisten worden binnen het project Werkplaats FHJ niet ingehuurd, maar krijgen een bureau en een vergoeding van zo'n 2000 euro, als extra stimulans voor hun onderzoek.

Het idee voor Werkplaats FHJ ontstond op een conferentie van de VVOJ, vertelt docent Harmen Groenhart aan het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. “Daar zagen we zo veel mooie dingen waarvan we dachten: dat willen we ook op onze school. Alleen: als je tegen een journalist zegt ‘Kom maar bij ons werken’, dan haal je diegene uit de praktijk.” Groenhart vindt het belangrijk dat juist bij onderzoeksjournalisten niet te doen, omdat technieken snel veranderen.

Onderzoeksjournalisten die meedoen aan Werkplaats FHJ, gaan een half jaar vanuit de hogeschool werken. Studenten en docenten kijken als het ware over de schouder van de journalist mee en krijgen zo inzage in de praktijk. Daarnaast leveren deelnemende journalisten een kleine, blijvende bijdrage aan het lesmateriaal, zoals een videotutorial. “Maar het mag ook niet te veel zijn”, aldus Groenhart. “De plek is voornamelijk bedoeld om te werken en om tussen dat werk door met mensen te praten. Wij geloven dat er zo een ideale mix ontstaat.”

Het programma Werkplaats FHJ is al van start gegaan. Freelance journalist Jorg Leijten is de eerste onderzoeksjournalist die meedoet. De komende maanden zal hij studenten en docenten vooral leren over de Wet Openbaar Bestuur.

Praat mee

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.