Smartocto userneeds

— woensdag 3 november 2021, 09:14 | 0 reacties, praat mee

Follow The Money onderzoekt effecten coronaherstelfonds met partners over heel Europa

Follow The Money

Het Brusselse bureau van Follow The Money (FTM) houdt onder de noemer The Recovery Files met diverse andere Europese onderzoeksjournalistieke platforms het Europese coronaherstelfonds tegen het licht. Dit fonds van bijna 724 miljard euro moet landen helpen met kosten van de coronacrisis, maar gaat gepaard met stevige eisen en het risico van een 'stille machtsoverdracht'. Laatste wijziging: 3 november 2021, 09:20

Gisteren liep demissionair minister van Financiën Hoekstra al op deze voorwaarden vooruit, mocht Nederland aanspraak op het fonds willen maken: mogelijk moet de hypotheekrenteaftrek versneld worden afgebouwd en ook de zelfstandigenaftrek moet omlaag, verwacht hij.

Nederland was bij de komst van het herstelfonds een van de belangrijkste pleitbezorgers voor strenge voorwaarden, die bepalen dat een uitkering uit het fonds with strings attached moet komen: landen moeten in ruil voor steungelden hervormingen doorvoeren.

Volgens FTM zijn nationale parlementen van veel Europese lidstaten amper betrokken geweest bij de onderhandelingen rond het fonds. “Een mogelijk negatief gevolg kan zijn dat de nationale parlementen van lidstaten zich gedwongen zullen voelen om akkoord te gaan met allerlei hervormingen en niet meer kunnen afwijken van de afspraken met Brussel, omdat hun land de subsidies hard nodig heeft”, aldus David Bokhorst, onderzoeker aan het Europees Universitair Instituut in Florence.

Het fonds houdt volgens FTM een ‘stille machtsoverdracht’ in, omdat nationale parlementen van landen die het geld hard nodig hebben, de gestelde eisen niet kunnen weigeren.

“Zonder debat of stemming heeft hun regering niet alleen bepaald hoe de fondsen in hun land besteed zullen worden, maar ook vastgesteld welke hordes daarbij moeten worden genomen. Pensioenhervormingen, belastingherzieningen, arbeidsmarktregulering: het is allemaal buiten het democratisch zicht bekonkeld”, aldus FTM.

Deze conclusies zijn de eerste uit de Recovery Files. Het project gaat de komende tijd geldstromen rondom het coronaherstelfonds in kaart brengen.

FTM werkt samen met diverse Europese journalisten en platforms:

 • Attila Biro from Romania, RISE
 • Marie Charrel from France, Le Monde
 • Staffan Dahllöf from Denmark/Sweden, DEO.dk
 • Anuska Delic/Matej Zwitter from Slovenia, Ostro
 • Gabi Horn from Hungary, Atlatszo
 • Piotr Maciej Kaczynski from Poland, Onet.pl
 • Remy Koens, data journalist, Follow the Money
 • Giulio Rubino, from Italy, IRPI
 • Atanas Tchobanov from Bulgaria, Bird.bg
 • Peter Teffer from The Netherlands, Follow the Money
 • Hans-Martin Tillack from Germany, Die Welt
 • Kamiel Vermeylen from Belgium, Knack
 • Petr Vodsedalek from Czech Republic, Denik
 • Lise Witteman, EU-journalist in Brussels, Follow the Money

Bekijk meer van

Europese Unie corona

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.