— vrijdag 20 januari 2023, 15:00 | 1 reactie, praat mee

FNV: Helft medewerkers media & cultuursector gepest of geïntimideerd, zeven keer vaker dan landelijk gemiddelde

© ANP/Helene van Rijn

De helft van de medewerkers in de sector media & cultuur kreeg het afgelopen jaar te maken met pesten of intimidatie op de werkvloer. Dit blijkt uit een enquête onder honderden medewerkers die vakbond FNV vandaag, exact een jaar na de onthulling over ongewenst gedrag bij het programma ‘The Voice’, presenteert. In de helft van de gevallen blijkt niets te worden gedaan met een melding van grensoverschrijdend gedrag. Laatste wijziging: 20 januari 2023, 17:02

De onthullingen over grensoverschrijdend gedrag in de sector media & cultuur van het afgelopen jaar waren voor vakbond FNV aanleiding om de sector breder te bevragen. Onder meer over het ervaren werkklimaat, persoonlijke ervaringen in de afgelopen twaalf maanden en hoe daar binnen de organisatie mee om wordt gegaan. Hieruit blijkt dat bijna tweederde (64%) heeft te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag en dat 44 procent een negatief werkklimaat ervaart.

Ruim de helft van de ondervraagden geeft aan gepest te zijn en bijna vier op de tien ervoer intimidatie (scheldpartijen of bedreigingen). Dat is zeven keer vaker dan het landelijk gemiddelde, meldt FNV. In de helft van de gevallen (51%) is een leidinggevende de oorzaak van grensoverschrijdend gedrag. Bij intimidatie is dat 66 procent. Een kwart van de ondervraagde vrouwen had te maken met seksuele intimidatie of seksueel geweld.

Vrouwen oververtegenwoordigd
Vrouwen krijgen veel vaker te maken met ongewenst gedrag op de werkvloer dan mannen. Met name als het gaat om seksuele intimidatie of seksueel geweld zijn vrouwen fors oververtegenwoordigd. Bijna een op de vier (23%) ondervraagde vrouwen kreeg hier het afgelopen jaar hier mee te maken. Bij mannen ligt dat percentage een stuk lager: 9 procent.

Je kunt hier niet van incidenten spreken, er is echt iets structureel mis

Machtsverhoudingen
Machtsverhoudingen spelen een nadrukkelijke rol bij de oorzaak van grensoverschrijdend gedrag, zo blijkt uit de enquête van FNV. In de helft van de gevallen geven medewerkers aan dat leidinggevenden de oorzaak zijn geweest van hun negatieve ervaring. Daar waar medewerkers te maken krijgen met intimidatie geeft zelfs twee op de drie aan dat een leidinggevende daar de oorzaak van is. Ook zorgen tijdelijke contracten voor een kwetsbare positie. De helft (51%) van de respondenten met zo’n contract ervaart een negatief werkklimaat.

Stress, minder functioneren en ziek meldingen
Bijna alle medewerkers die met grensoverschrijdend gedrag te maken kregen, geeft aan daar last van te hebben. Veruit de meeste mensen ondervinden vanwege hun ervaring stress (38%), functioneren minder goed (25%) of melden zich ziek (12%). Bijna een op de tien (9%) is vanwege haar of zijn ervaring zelfs ergens anders gaan werken.

‘Tijd om dit snel en adequaat aan te pakken’
‘Van de resultaten word ik wel stil’, reageert Andrée Ruiters, bestuurder FNV Media & Cultuur. ‘De omvang van ongewenst gedrag in deze sector is veel groter dan we hadden verwacht. Bijna twee op de drie van de 370 mensen die de afgelopen weken de enquête invulden, heeft zelf te maken gehad met een of meerdere vormen van grensoverschrijdend gedrag in het afgelopen jaar. En bij vrouwen is dat percentage nog een stuk hoger. Dan kun je niet van incidenten spreken, dan is er echt iets structureel mis. Tijd dus om dit snel en adequaat aan te pakken.’

Meer vaste contracten, stevigere positie voor zzp’ers
De FNV vindt dat de machtsstructuur op de werkvloer in de sector verbeterd moet worden, door onder meer te zorgen voor meer vaste contracten, minder tijdelijk werk en een stevigere positie voor zzp’ers. Bovendien wil de vakbond dat er meer en beter toezicht komt door bijvoorbeeld de Arbeidsinspectie of een Raad van Toezicht op het naleven van afspraken. De komende tijd zal de FNV in gesprek blijven met betrokkenen. Ook wordt de enquête volgend jaar herhaald, zodat gemeten kan worden of de situatie is verbeterd.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 21 januari 2023, 12:57

Dit is al zolang als ik fotojournalist ben geweest.
Het is niet alleen grensoverschrijdend gedrag nee waar ik en andere me te maken kregen vroeger was “of je doet wat ik en hoe ik het wil of je krijgt geen opdrachten meer als freelancer”
Nu ben ik geen vrouw maar toch het gevoel dat ik er van overhield van collega’s die nu misschien wel hoofdredacteur en eeny zelf in de directie zit van een grote uitvererij.
Dus om je werk cq je baan of je opdrachten binnen te halen werd door redacteuren van laag tot hoog en fotoredacteuren greeting en vaak misbruik gemaakt.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.