training eu starters

— woensdag 3 juni 2020, 08:00 | 0 reacties, praat mee

Flinke groei Blendle Premium; Klöpping deelt in open brief jongste mijmeringen over de journalistiek

Blendle-oprichter Alexander Klöpping | ANP

Online kiosk Blendle heeft inmiddels 80.000 Premium-leden. Dat is een groei van 30 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Er zijn sinds de oprichting 85 miljoen artikelen gelezen. Laatste wijziging: 3 juni 2020, 11:20

Blendle zegt in de voorbije zes jaar ruim 10 miljoen euro te hebben opgehaald voor kwaliteitsjournalistiek in binnen- en buitenland.

Blendle-oprichter Alexander Klöpping heeft een open brief geschreven met zijn “vijf belangrijkste lessen” voor de journalistiek in 2020.

Onverminderd lezen Blendle-gebruikers ‘gefragmenteerd’ en volgens Klöpping het ook in het belang van uitgevers dat zij ook artikelen van andere media aanbieden. Klöpping: “Voor mij is dat extra bewijs voor een theorie die ik al langer had: er is een grote groep mensen die niet genoeg fan is van één krant of tijdschrift om er een abonnement op te nemen, maar wél graag uit verschillende bronnen leest.”

Daarmee hangt de noodzaak tot ontbundeling samen, vindt Klöpping. Als je verplicht wordt bij een abonnement andere zaken af te nemen, haken veel mensen af. Verder moeten uitgevers opties geven om vergaand te personaliseren.

Blendle gaat volgens Klöpping ook steeds vaker over audio. Podcasts zijn voor journalisten “een waanzinnige kans” vindt Klöpping, maar het is voor beginnende luisteraars moeilijk om te beginnen.

“Nog belangrijker: als je eenmaal in zo’n app zit, is het verdomd moeilijk te vinden wat bij je past. Het heeft iets weg van een ouderwetse bibliotheek met bordjes boven de boekenkasten: ‘dit zijn de podcasts over politiek’. Maar dat is niet hoe mensen willen consumeren! Instagram zegt toch ook niet: ‘Dit zijn alle foto’s van een strand’? Daarnaast is het moeilijk de beslissing te nemen of je een podcast gaat beluisteren. Trailers zijn er nauwelijks. Meestal moet je het doen met een plaatje en een alineaatje tekst. Dat slaat natuurlijk nergens op.”

Hij denkt dat Blendle daarin een aanbevelende rol zou kunnen spelen.

Het zou verder mooi zijn als individuele journalisten meer statistieken kunnen krijgen over hun stukken en een meer persoonlijke connectie kunnen leggen met lezers. Klöpping verwijst naar Spotify for Artists, waarmee artiesten naast statistieken over luistergedrag ook ruimte krijgen om hun profiel op Spotify aan te kleden en persoonlijker te maken.

“Ik zou graag een Blendle voor Journalisten maken, dat journalisten toegang geeft tot gedetailleerde statistieken over hun lezers, en hen de mogelijkheid geeft om - net als in Spotify for Artists - met hun fans te communiceren.” Meer op Medium: Journalistiek in 2020: mijn 5 belangrijkste lessen

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.