— woensdag 2 december 2009, 11:03 | 1 reactie, praat mee

Flauw & Bitterman

Nieuws is entertainment, dat is geen nieuws meer. Talkshows kiezen voor sidekicks om de boel een beetje op te vrolijken. Zoals De Wereld Draait Door, dat een blik BN’ers opentrekt om aan tafel mee te praten. Dat kan zeker iets toevoegen: Martin Šimek die een goede vraag stelt aan Femke Halsema over financiële steun aan haar partij in plaats van aan de PVV. Yvon Jaspers die haar Boer-zoekt-vrouw-interviewmethode (‘Maar wat voel je dan?’) toepast op bankenbestormer Pieter Lakeman, die vervolgens woedend met z’n vuist op tafel slaat. Vermakelijk voor het hele gezin en zo succesvol dat ook de heren van de late avond, Pauw en Witteman, zich steeds vaker overgeven aan dergelijke lichtheid. Zij schromen niet om de Frans Bauers en Halina Reijnen van deze wereld te bombarderen tot opiniemakers of politiek analisten. En zo gaan de talkshows van de Vara allemaal op elkaar lijken.

Ik wacht op het moment waarop Henk Hagoort, de baas van de Publieke Omroep, zijn verwijt ‘drie keer de Volkskrant’ (over nieuwsrubrieken die dezelfde verhalen brengen) zal verversen door ‘drie keer de Fabeltjeskrant’ (de hele avond onschuldig vermaak op de buis).

Waar is het serieuze interview gebleven? Durven P&W het niet meer aan, uit angst dat kijkers wegzappen? Of hebben ze er geen zin meer in? Ik weet het niet. Maar wat ik wel weet, is dat áls je dan een lollig programma wilt maken, je wel met humor moet kunnen omgaan.

Neem nou het bezoekje van cabaretduo Mike en Thomas. Na een gesprek over hun nieuwste tournee dachten P&W een nummer te gaan horen dat ‘Kotsen in Zeeland’ heet, maar in plaats daarvan zongen Mike en Thomas een lied over de kleedkamer van P&W. Het vertelde over hoe ranzig het daar zou zijn, dat de condooms er in het rond slingerden en dan ook nog in maat large voor W en small voor P.

De presentatoren wisten zich geen raad maar toonden zich Flauw en Bitterman. Geen charmante glimlach à la Van Nieuwkerk, geen soepele afkondiging. Tijdens en na het nummer zagen we twee boeren met kiespijn die niet konden wachten totdat deze onverwachte actie voorbij was. Ja jongens, nieuws is entertainment!

Bekijk meer van

Frederique de Jong

Praat mee

1 reactie

Daniël van Kessel, 31 december 2009, 17:34

Vroeger bleef ik wel eens bij p&w steken bij het zappen, omdat ze interessante en gewaagde onderwerpen bespraken, en de hele tafel (waar toen wel inteligente mensen aan zaten) meepraatte. Maar nu wordt het inderdaad een soort slap aftreksel van DWDD! Hopelijk zien p&w dit zelf ook eens in, en nodigen ze weer eens interessante mensen uit…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.