— donderdag 18 december 2014, 09:08

Film teruggetrokken na dreigementen

Filmstudio Sony Pictures heeft besloten om de film 'The Interview' niet in Amerikaanse bioscopen te brengen. De komedie over twee journalisten die de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un mogen interviewen (en door de CIA worden ingehuurd om deze dan gelijk maar te vermoorden) zou volgens plan op 25 december in roulatie gaan. Sony Pictures werd echter gehackt, waarbij emailverkeer, documenten, filmscripts en reeds afgeronde films werden gestolen. De hackers dreigden verder met aanslagen op bioscopen, waarna de grootste bioscopen besloten de film niet te zullen vertonen. Sony Pictures betreurt die stap maar erkent dat de veiligheid van bioscoopgangers en het personeel voorop moet staan. Noord-Korea ontkent iets met de hack van doen te hebben, maar noemde het in een verklaring wel een 'eervolle daad'. De Huffington Post bericht dat Amerikaanse onderzoekers wel degelijk een Noord-Koreaanse link hebben gevonden. Anderen zijn het met die conclusie oneens. Ars Technica noemt de door hackers gebruikte software houtje-touwtje, maar net goed genoeg. Nederlandse bioscopen hebben nog niet besloten of ze The Interview gaan programmeren. Sony Pictures stelt: "We zijn diep bedroefd over deze schaamteloze poging om een film te onderdrukken. We staan zij aan zij met onze filmmakers en hun recht op vrijheid van meningsuiting. We zijn diep teleurgesteld over dit resultaat."

Bekijk meer van

Sony Pictures Noord-Korea

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.