word studentlid

— vrijdag 23 januari 2015, 15:32 | 0 reacties, praat mee

Interviewen voor beginners

Interviewen voor beginners

Een heel dik boek is het niet, maar je bent er wel even mee bezig. Dat wil zeggen, als je ook de bijbehorende video’s op de website bekijkt – en dan heb ik het nog niet eens over de oefeningen. Anders gezegd: een kluif. Maar zo is het ook bedoeld. De nieuwe uitgave van Michelle van Waverens ‘Interviewen. Onthullend en respectvol’ is een studieboek. Laatste wijziging: 4 februari 2015, 11:32

Niet een gezellig boek om even een avondje in te bladeren, al kan dat natuurlijk, als je de te beantwoorden vragen en praktische oefeningen overslaat.

Alle aspecten van ‘het gesprek’ komen erin aan bod. Van het meest elementaire ‘Wat is een gesprek? Wat gebeurt daarbij, welke vormen van communicatie komen eraan van pas?’ tot beschrijvingen van de meest uiteenlopende interview­vormen, met diverse situaties die zich daarbij kunnen voordoen. En heel veel tips. Hoe lok je iemand uit z’n tent? Hoe ga je om met leugens? Hoe gebruik en interpreteer je non-verbale communicatie? Hoe werk je een interview uit? Enzovoorts.

Online zijn daarbij tal van interviews te zien of te lezen: bijvoorbeeld van Frénk van der Linden, Joris Linssen, Mariëlle Tweebeeke, Paul Witteman, Rik Felderhof, Maartje van Weegen, Cisca Dresselhuys. Plus interviews met de interviewers door Michelle van Waveren, en die zijn misschien nog het boeiendst. Daarbij citeert ze nog allerlei andere interviewers, zoals Coen Verbraak. Dat multimediale online-gebeuren is het voornaamste verschil met de eerste uitgave van haar boek, waarin alles nog op ­papier staat. Dat is zowel beperkter als simpeler. Want met dit tweede boek ga je voortdurend heen en weer tussen papier en computer of tablet (dat is al een stuk handiger). Maar hoe onrustig ook (en hoe ‘schools’ sommige vragen en opdrachten op het eerste gezicht kunnen overkomen), studenten en beginnende journalisten kunnen er veel aan hebben.

Het grappige is, dat dit boek destijds voortkwam uit een scriptie. ­Michelle van Waveren was de eerste winnares van de Scriptieprijs De Journalist (zoals Villamedia toen nog heette), in 2002. Het ‘harde’ interview was toen erg ‘in’, hoewel daar ook veel verzet tegen kwam. Haar scriptie, die ook al de nadruk legde op ‘respectvol interviewen’ maakte nogal wat los. Later besloot ze de scriptie uit te werken tot een boek, dat in 2004 uitkwam. De huidige uitgave is niet alleen multi­mediaal, maar ook geactualiseerd. Voor jonge journalisten zeker een aanrader.

Michelle van Waveren: Interviewen. Onthullend en respectvol. 2e, gewijzigde druk. 2015, Uitgeverij Coutinho, ISBN 9789046904299, 196 pagina’s, € 27.50. Met interviews, voorbeelden, uitleg, etc. op www.coutinho.nl/interviewen

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.