website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Factcheckers Washington Post turven tienduizendste Trump-leugen

Lars Pasveer — Geplaatst in onderzoek op maandag 29 april 2019, 13:57

Trump keerde zondag terug in een regenachtig Washington, na een 'Make America Great Again'-rally in Wisconsin | EPA

Trump keerde zondag terug in een regenachtig Washington, na een 'Make America Great Again'-rally in Wisconsin | EPA

Nieuws De afdeling van de Washington Post die uitspraken van president Trump tegen het licht houdt meldt een mijlpaal: op 26 april uitte Trump zijn tienduizendste leugen. Washington Posts The Fact Check stelt dat de Amerikaanse president in de afgelopen zeven maanden zo'n 23 valse of misleidende uitspraken per dag heeft gedaan.

Het tempo van twijfelachtige uitspraken loopt op, aldus de krant: de president deed 601 dagen over de eerste vijfduizend leugens maar had slechts 226 dagen nodig voor de volgende vijfduizend.

Dat sommige uitspraken al lang als leugen zijn ontmaskerd maakt Trump niet uit, aldus de factcheckers. In driehonderd gevallen betrof het een herhaling van uitspraken, die Trump tot wel drie keer toe opnieuw opvoerde.

Volgens de factcheckers zijn Trumps campagnebijeenkomsten “een rijke bron van verkeerde uitspraken en leugens”, goed voor 22 procent van het totaal. De krant stelt ruwe data van The Fact Check beschikbaar voor academisch onderzoek - onder meer onderzoekers aan de Erasmus Universiteit hebben daarvan gebruik gemaakt. Meer bij de Washington Post

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.