— woensdag 23 oktober 2019, 13:37 | 0 reacties, praat mee

Facebooks onzalige horizon

Illustratie: Paul Ryding

Facebook heeft weer iets bedacht: Horizon, een virtueel sociaal netwerk waar je met behulp van een VR-bril afspreekt met vrienden, samen films kijkt, games speelt, eigen werelden bezoekt én bouwt. In de loop van 2020 gaan de digitale poorten van Horizon open. En kan iedereen die in het bezit is van een Oculus-bril er avonturen beleven.

Ondanks het gebruikelijke hosanna van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is het idee van een virtuele wereld niet nieuw. De afgelopen 25 jaar doken er al tientallen VR-werelden op. Maar zo eng als Horizon waren ze nog nooit.

Facebook heeft op zijn zachtst gezegd geen al te beste geschiedenis met het beschermen van zijn gebruikers. En nu Zuckerberg vorige week aankondigde ooit hersenimplantaten te willen maken die je gedachten kunnen lezen, voelt Horizon al snel aan als een eerste aanzet tot de Oasis, de VR-wereld uit Ready Player One.

In dat magnifieke boek wonen, werken en leven mensen in een virtuele wereld, die volledig in handen is van het bedrijf IOI. Wie ook maar iéts wil doen in de Oasis moet geld omzetten in digitale credits van het naar later blijkt malafide IOI. En laat Facebook nou net ook bezig zijn met een eigen virtuele munt.

Facebook wil overal zijn. En met een virtuele wereld als Horizon zou die wens zomaar eens werkelijkheid kunnen worden. Genoeg redenen om alarmbellen af te laten gaan. Want afgaand op de lange lijst aan schandalen van de afgelopen maanden (zie ook Days Since Last Facebook Scandal.com), is Horizon wel de laatste plek waar we ons leven moeten willen gaan voortzetten.

Bekijk meer van

Horizon Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.