website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Facebook verwijdert honderden nepaccounts vanwege desinformatie

Lars Pasveer — Geplaatst op woensdag 22 augustus 2018, 09:17

AFP

AFP

Nieuws Facebook zegt honderden nepaccounts te hebben verwijderd die specifiek waren opgezet om de wereldpolitiek te beïnvloeden. Het gaat om 652 accounts die volgens Facebook waren opgezet om gericht desinformatie te verspreiden. Ze kwamen in het vizier van het sociale netwerk door wat het 'gecoördineerd onoprecht gedrag' noemt.

De accounts zouden terugleiden naar Rusland en Iran. De accounts betreffen naast die op Facebook ook een paar op fotosite Instagram.  Sommige accounts waren al enkele jaren oud en hadden een flink aantal volgers. Ook besteedden de accounts duizenden dollars aan reclame op het sociale netwerk, meldt The Guardian.

Sommige nepaccounts deden zich voor als nieuwsorganisaties maar zouden door de Iraanse staatsmedia worden georkestreerd. Andere accounts vertoonden gedrag dat naar Russische inmening wijst, maar hard bewijs daarvoor heeft Facebook niet.

Omdat het onderzoek nog loopt wordt verder weinig over de schoonmaakactie onthuld. In de Verenigde Staten zijn de zogeheten midterm elections aanstaande (onder meer voor volksvertegenwoordigers en senatoren) maar de desinformatie-campagnes leken daar niet speciaal op gericht.

De pro-Russische accounts verspreidden onder meer berichten over Syrië en de strijd in Oekraïne. De pro-Iraanse accounts waren veelal nepaccounts van ‘liberale Amerikanen’ die Trumps beleid rond Iran bekritiseerden. Meer bij The Guardian

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.