onderzoek covid en journalistiek

— woensdag 22 augustus 2018, 09:17 | 0 reacties, praat mee

Facebook verwijdert honderden nepaccounts vanwege desinformatie

AFP

Facebook zegt honderden nepaccounts te hebben verwijderd die specifiek waren opgezet om de wereldpolitiek te beïnvloeden. Het gaat om 652 accounts die volgens Facebook waren opgezet om gericht desinformatie te verspreiden. Ze kwamen in het vizier van het sociale netwerk door wat het 'gecoördineerd onoprecht gedrag' noemt.

De accounts zouden terugleiden naar Rusland en Iran. De accounts betreffen naast die op Facebook ook een paar op fotosite Instagram.  Sommige accounts waren al enkele jaren oud en hadden een flink aantal volgers. Ook besteedden de accounts duizenden dollars aan reclame op het sociale netwerk, meldt The Guardian.

Sommige nepaccounts deden zich voor als nieuwsorganisaties maar zouden door de Iraanse staatsmedia worden georkestreerd. Andere accounts vertoonden gedrag dat naar Russische inmening wijst, maar hard bewijs daarvoor heeft Facebook niet.

Omdat het onderzoek nog loopt wordt verder weinig over de schoonmaakactie onthuld. In de Verenigde Staten zijn de zogeheten midterm elections aanstaande (onder meer voor volksvertegenwoordigers en senatoren) maar de desinformatie-campagnes leken daar niet speciaal op gericht.

De pro-Russische accounts verspreidden onder meer berichten over Syrië en de strijd in Oekraïne. De pro-Iraanse accounts waren veelal nepaccounts van ‘liberale Amerikanen’ die Trumps beleid rond Iran bekritiseerden. Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

Rusland Iran Facebook

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.