— woensdag 3 november 2021, 08:37 | 0 reacties, praat mee

Facebook stopt met gezichtsherkenning en wist database met miljard kenmerken

Een gezichtsherkenningssysteem (niet van Facebook, red.) in actie. Facebook stopt met automatische herkenning tot er een beter juridisch fundament onder de techniek ligt. | Gpointstudio

Facebook stopt met het gezichtsherkenningssysteem dat gebruikers automatisch op foto's identificeert. Dat schrijft Jerome Pesenti, vice-president van de afdeling binnen Facebook die zich met kunstmatige intelligentie bezighoudt. De database met ruim een miljard kenmerken van gezichten wordt gewist, aldus Pesenti. Laatste wijziging: 3 november 2021, 08:42

Volgens Pesenti is het juridisch raamwerk voor gezichtsherkenning momenteel nog onvoldoende en moet die discussie eerst in de openbaarheid plaatsvinden. “Wetgevers zitten nog midden in dat proces. Als gevolg van deze voortdurende onzekerheid geloven we dat het beter is het gebruik van gezichtsherkenning te beperken tot slechts enkele geschikte toepassingen”, aldus Pesenti.

In Europa loopt deze discussie momenteel, waarbij gezichtsherkenning in de openbare ruimte vermoedelijk stevig aan banden wordt gelegd.

Zelfs wie had ingestemd met het programma wordt binnen enkele weken niet meer herkend. Als iemand anders een foto uploadt waar je op staat, blijft in het vervolg een notificatie uit.

Hetzelfde systeem vertelt blinde en slechtziende gebruikers of een kennis of collega in een foto te zien is. Straks zal het systeem vertellen hoeveel mensen er op een foto te zien zijn, maar ze niet meer proberen te benoemen.

Het uitzetten van gezichtsherkennin moet tegen volgende maand zijn afgerond. Meer bij Facebook

Bekijk meer van

Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.