NVJ compleet lid

— vrijdag 1 maart 2024, 09:46 | 0 reacties, praat mee

Facebook News schrapt deals met Australische nieuwsuitgevers ter waarde van honderden miljoenen dollars

Facebook News schrapt deals met Australische nieuwsuitgevers ter waarde van honderden miljoenen dollars
Kranten en tijdschriften bij een kiosk in Australië. - © ANP / Peter Parks

Meta Platforms, het bedrijf achter onder meer Facebook en Instagram, stopt met het betalen voor nieuws van Australische mediabedrijven. Het bedrijf verklaarde dat het de Facebook News-tab in Australië zal schrappen en de deals met nieuwsuitgevers ter waarde van honderden miljoenen dollars niet zal verlengen. Laatste wijziging: 1 maart 2024, 09:57

“Mensen komen niet naar Facebook voor nieuws en politieke inhoud”, zei het bedrijf in een verklaring waarin de stap werd uitgelegd. Meta had eerder al aangekondigd dat het de contentovereenkomsten met nieuwsuitgevers in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland niet zou verlengen.

Het socialemediaconcern werd juist door regeringen opgeroepen om voor nieuws te betalen om de worstelende nieuwsbedrijven te steunen. Mediabedrijven over de hele wereld zien hun inkomsten al jaren dalen, waarbij adverteerders massaal naar populaire digitale platforms zoals Google en Facebook stromen om consumenten te bereiken.

Minister reageert woedend
Drie jaar geleden was de belofte van Meta om nieuwsmedia te betalen, voor de Australische regering aanleiding om de wetgeving inzake onlineplatforms en hun relaties met de nieuwsmedia af te zwakken. De Australische minister van Communicatie Michelle Rowland reageerde vrijdag woedend op de aankondiging van Meta en suggereerde dat de regering vergeldingsmaatregelen zou kunnen nemen.

“Door het besluit wordt een belangrijke bron van inkomsten voor Australische nieuwsmediabedrijven weggenomen. Australische nieuwsuitgevers verdienen een eerlijke vergoeding voor de inhoud die zij leveren”, aldus Rowland. Volgens de minister zal de regering “alle beschikbare opties bekijken” om het probleem aan te pakken.

Bekijk meer van

Meta Australië

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.