data als kans

— donderdag 13 december 2018, 15:23 | 0 reacties, praat mee

‘Facebook misbruikt factcheckers als public relations speeltje’

EPA

Factcheckers die jarenlang met Facebook hebben samengewerkt klagen in The Guardian dat ze in essentie zijn misbruikt voor crisismanagement, maar dat het Facebook eigenlijk geen zier interesseert of nepnieuws op het platform floreert. Laatste wijziging: 13 december 2018, 15:28

Huidige en voormalige factcheckers zeggen dat Facebook geopperde bezwaren over het project negeerde en nooit betekenisvolle data over de praktische effecten van hun werk heeft gedeeld. Het bevalt factcheckers ook slecht dat recent uitlekte dat Facebook de reputatie van sommige critici met behulp van bewezen onzinverhalen onderuit wilde halen.

“Ze nemen niks serieus. Ze zijn vooral geïnteresseerd in zichzelf goed voor het voetlicht te brengen en de schuld door te schuiven. Het is duidelijk dat het ze niets interesseert”, zegt voormalig factchecker Brooke Binkowski, die voor Snopes werkte.

Andere werknemers van Snopes zeggen dat ze soms duidelijk satirische artikelen moesten factchecken, een futiele actie. Toen Snopes met Facebook in zee ging, merkten werknemers bovendien een duidelijke toename in online bedreigingen, waar Facebook volgens hen ook geen vinger voor uitstak. Journalisten die werden bedreigd, moesten het zelf maar uitzoeken. De factcheckers voelden zich ‘bijkomende schade’ van pogingen van Facebook het eigen imago te redden.

Facebook zegt dat het inmiddels meer oog heeft voor de veiligheid van journalisten en biedt nieuwe partners speciale trainingen aan, aldus een woordvoerder tegenover The Guardian. Niet alle factcheckers klagen: hoofdredacteur Angie Drobnic Holan van PolitiFact noemt de samenwerking ‘een nutsvoorziening’, waarvan de extra inkomsten van Facebook de uitgave levensvatbaar houdt. Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

Snopes Factcheck Facebook

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.