— donderdag 15 oktober 2020, 08:47 | 0 reacties, praat mee

Facebook brengt eigen experimentele satelliet in de ruimte

De Facebook-satelliet werd met een Ariane 5 in omloop gebracht | AFP

Facebook heeft begin september een eigen experimentele satelliet in omloop laten brengen. Vakuitgave Light Reading meldt dat het platform weinig details loslaat over de functie ervan, los van een bevestiging dat om proeven met breedbandinternet gaat.

Facebook benadrukte dat het geen plannen heeft meer satellieten te lanceren, zoals het wereldomspannende Starlink-net van ruimteorganisatie SpaceX. Dat netwerk, waar uiteindelijk tienduizenden kleine satellieten breedbandinternet moeten brengen naar elke hoek van de wereld, gaat binnenkort van start - in eerste instantie voor bedrijven.

De bijna 800 Starlink-satellieten die nu al zijn gelanceerd verstoren sommige observaties vanaf de aarde; er wordt gekeken hoe dat valt te reduceren. Uiteindelijk omvat het netwerk mogelijk 30 duizend satellieten.

Experts vermoeden dat de 138-kilo zware proefsatelliet van Facebook bedoeld is om te experimenteren met deze vorm van internetverkeer.  De satelliet werd in omloop gebracht met de Arian 5-raket, in een ride sharing lancering, waarbij meerdere kleine satellieten met dezelfde raket in de ruimte worden gebracht. Dat drukt voor elke deelnemer de kosten.

Tegenover Light Reading stelt Facebook dat internet-per-satelliet de volgende generatie van breedbandinfrastructuur is, dat groepen mensen online zal brengen in regio’s waar er nu nauwelijks breedbandinternet is.

Bekijk meer van

SpaceX Facebook

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.