persveilig seminar

— dinsdag 17 april 2018, 08:57 | 0 reacties, praat mee

Facebook belooft beterschap en laat nepnieuws in Leiden modereren

De keuzes die Facebook moet maken. Hier foto's van 'babyslingeren', populair in Rusland. - © Sander Lindenburg

Facebook gaat nepnieuws niet verwijderen uit de newsfeed van zijn gebruikers. In plaats daarvan komt er onder die berichten de melding dat het bericht 'waarschijnlijk niet klopt'. Voor het modereren van berichten wordt in Nederland de Universiteit van Leiden ingeschakeld. Dat zei Rebecca Muncaster gisteravond namens Facebook. Laatste wijziging: 17 april 2018, 10:51

Ze deed haar uitspraken tijdens een bijeenkomst van het Amerikaanse bedrijf in Amsterdam, bedoeld om toelichting te geven aan media en klanten over de woelige wateren waar Facebook recent in terecht is gekomen.

“We gaan berichten met nepnieuws bewust niet verwijderen. Daarmee zouden we ons in een netelige positie plaatsen. Want wie zijn wij om te oordelen of iets goed of nep is?”, zei Muncaster. “Gebruikers kunnen aangeven of ze vinden dat een bericht niet klopt. Daarna leggen wij het voor aan onze moderators. Voor Nederland hebben we daarvoor onder andere een team bij de Universiteit van Leiden. Als zij vinden dat een bericht niet klopt dan komt die melding onder het oorspronkelijke bericht te staan. Dus dan kan het oorspronkelijke bericht zijn ‘Marsmannetjes komen over 2 dagen’ en dan staat er onder ‘Wij denken van niet’ met links naar artikelen die dat staven.”

Voor het plaatsen van berichten van nieuwsmedia in de newsfeeds blijft Facebook vertrouwen op het al langer gehanteerde algoritme. Elk bericht krijgt daarbij een voor elke gebruiker unieke ranking. Gebaseerd op locatie, interesses, eerdere likes en actualiteit.

Selecteren van wat wel en niet getoond wordt (haat, pesten, seks) is grotendeels geautomatiseerd. Alleen beelden van bijvoorbeeld tepels blijken moeilijk aan een robot over te laten. Want beroemde naaktschilderijen en een borstvoedende moeder mogen wel door, maar andere beelden weer niet. Voor die selectie zit een heel team van honderden mensen in Dublin.

De bijeenkomst in Amsterdam, die dinsdag opnieuw gehouden wordt met andere genodigden, werd geopend door Arno Lubrun, country director Nederland. Die herhaalde in grote lijnen het excuus van zijn baas Mark Zuckerberg van vorige week: ‘We zijn te naïef geweest, sorry daarvoor. Maar we gaan het verbeteren.’ De aanwezigen kregen daarvoor al een voorproefje te zien van de veel simpeler privacy-settings die op 25 mei ingaan.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.