banner festival 23

— donderdag 19 november 2009, 11:23 | 0 reacties, praat mee

Fabiola

Koningin Fabiola, de weduwe van koning Boudewijn, is een kranige dame. Eentje met humor bovendien. Toen er onlangs een doodsbedreiging binnenkwam waarin iemand aankondigde haar met een kruisboog te zullen neerschieten, verscheen ze enkele dagen later op het nationale feestdag-defilé ostentatief met een Willem Tell-appeltje in de hand, en een brede glimlach op het gezicht. Pak me dan, als je kan.

Laatste wijziging: 19 november 2009, 12:25

En ook al is ze nog redelijk kwiek en erg springlevend, toch werd ze de afgelopen maand tweemaal dood verklaard.

De eerste maal door mijn eigen krant. Want af en toe komen er ook wat zorgwekkende gezondheidsbulletins van de persdienst van het koninklijk paleis, en zo werd gemeld dat de koningin in het ziekenhuis was opgenomen met de symptomen van een longontsteking. Omdat we, zoals elke redactie, het zekere voor het onzekere nemen, had onze koningsdeskundige alvast een mooi in memoriam van twee pagina’s volgeschreven. Zelfs indien het overlijden een minuut voor deadline bekendgemaakt zou worden, hadden we een prachtig verslag. Toen sloeg Murphy’s Law toe: de software die automatisch de krantenpagina’s van die dag op de site van de krant zet, plukte ook de niet-gepubliceerde Fabiola-pagina’s mee, waardoor de koningin op onze site vijftien minuten lang dood werd verklaard. Tot oneindig leedvermaak van alle collega’s, die er natuurlijk gretig stukjes over pleegden.

Verleden week kregen we achteraf toch nog gelijk: ook het nationale persagentschap Belga verklaarde Fabiola dood, een hartaanval nadat ze het nakende nieuws had vernomen van een echtscheiding tussen een van de prinsen en zijn echtgenote. Ook die scheiding was trouwens groot nieuws.

Het bleek weer eens niet te kloppen. De melding werd verspreid via een nieuw systeem, waarbij Belga gebruik maakt van tips van burgers. De tips die op de site worden doorgegeven, komen echter rechtstreeks in het redactiesysteem van Belga terecht, zonder enige vorm van controle. Op die manier komen de berichten ook meteen op alle nieuwsredacties terecht. Een flauwe grappenmaker zag zijn kans schoon, en slaagde in zijn opzet.

Nieuws, het kan niet snel genoeg bekend worden gemaakt. Maar we overdrijven een beetje.

Benieuwd hoe Fabiola nu weer gaat reageren, als zetelend wereld­record­houder in de discipline ‘ten onrechte dood verklaard’.

Bekijk meer van

Yves Desmet

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.