word studentlid

— donderdag 29 september 2022, 08:56 | 0 reacties, praat mee

Eva Schram van Silicon Valley naar de redactie financiële markten van FD: ‘‘Het FD is de enige krant die de kleine beleggingsfondsen volgt”

Eva Schram van Silicon Valley naar de redactie financiële markten van FD: ‘‘Het FD is de enige krant die de kleine beleggingsfondsen volgt”

Nadat ze de afgelopen zeven jaar in Californië werkte als correspondent Silicon Valley, gaat Eva Schram in oktober weer in Nederland aan de slag. Als lid van de redactie financiële markten van Het Financieele Dagblad gaat ze kleinere beleggingsfondsen volgen. ‘Een van de mooie dingen aan de journalistiek is dat je je na een tijd in een compleet nieuw onderwerp kunt gaan verdiepen.’ Laatste wijziging: 29 september 2022, 15:31

De jetlag die ze had nadat ze half september weer naar Nederland vloog is Eva Schram (1988) inmiddels weer te boven. En ook aan het Nederlandse weer moest ze rap wennen, toen ze in één week tijd drie keer was natgeregend op de fiets. Maar spijt van haar beslissing om vanuit Californië weer terug te verhuizen naar Nederland heeft Schram niet. In tegendeel: na een kleine zeven jaar als correspondent Silicon Valley – waar Schram schreef voor titels als Knack en het FD over technologiebedrijven – was het juist Nederland wat ze miste.

“Mede door de coronapandemie was ik al 2,5 jaar niet meer in Nederland geweest. Er zijn neefjes en nichtjes die ik al die tijd niet heb zien opgroeien en ook familieleden overleden waar ik geen afscheid van hebben kunnen nemen. Het weg zijn viel me op den duur zwaar. Dus werd het tijd om terug te komen, samen met mijn Amerikaanse man en onze hond.”

Wat haar werk betrof had Schram niet meteen een plan klaarliggen. “Ik kon natuurlijk wel blijven freelancen, maar schrijven over Silicon Valley gaat moeilijk als je hier zit. Al kon schrijven over technologie natuurlijk nog wel.” En toen mailde het FD met de vraag of ze niet een vaste plek op de redactie financiële markten wilde hebben. “Als je me tien jaar geleden had gevraagd of ik over de beurs zou willen schrijven, dan had me dat heel saai geleken. Maar nu zie ik het vooral als een gebied waarin heel veel gebeurt en waar ook veel nieuws te halen is. Zeker over de kleinere beleggingsfondsen. Het FD is de enige krant die deze volgt.”

Expertise opbouwen
Voor Schram is de financiële journalistiek niet nieuw, maar schrijven over beurzen en beleggen wel. Ze vindt haar overstap op een leuke manier spannend, zegt ze. “Een van de mooie dingen aan de journalistiek is dat je je na een tijd in een compleet nieuw onderwerp kunt gaan verdiepen. Het kost wat tijd om daar een expertise in op te bouwen, maar dat vind ik er ook mooi aan. Toen ik naar Californië vertrok wist ik ook helemaal niets over technologie. Ook dat is goed gekomen. Ik ben inmiddels wel zelfverzekerd genoeg om te weten dat ik dat met dit onderwerp ook kan.”

Helemaal blanco hoeft Schram ook niet te beginnen. Haar voorganger bij de redactie financiële markten – oud-studiegenoot Sonny Motké, die begin dit jaar overstapte naar de onderzoeksredactie – had nog een stapel verhaalideeën liggen waar hij niet aan toe is gekomen. En het FD geeft haar ook de tijd om wegwijs te worden in het veld. “Zowel de redactie als ikzelf hebben wel de wens uitgesproken dat ik expertise ga opbouwen op het gebied van financiële markten. En dus ook dat ik, als het van beide kanten bevalt, een langere tijd blijf.”

Californië gaat Schram vanzelfsprekend missen. Afscheid nemen voelde dubbel. Al bood haar laatste klus in de Verenigde Staten wel een passend afscheid. “Ik deed verslag van het werkbezoek van koningin Maxima in San Francisco. Dus daar kwamen mijn twee werelden mooi in samen.”

Bekijk meer van

Eva Schram

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.