Belgische politieke partij N-VA wil af van krantenbedeling

De Belgische politieke partij N-VA heeft eerder deze maand een wetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat de subsidie voor de zogenoemde ‘bedeling’ van kranten en tijdschriften in België afgeschaft wordt. Volgens politici Michael Freilich en Theo Francken zijn de negatieve effecten van die subsidie te groot.
De Belgische overheid geeft jaarlijks 170 miljoen euro subsidie aan postbezorger Bpost voor het bezorgen van kranten. De overheid verstrekt deze omdat het van mening is dat het verspreiden van nieuws een essentiële dienstverlening is. Het contract voor het bezorgen van kranten en tijdschriften wordt iedere vijf jaar uitgeschreven.
Bpost is in de regel de enige partij die aanspraak maakt op de subsidie vanwege vereisten die aan de subsidie zijn gesteld. Zo moet een aanvrager volgens Freilich een minimale omzet van 150 miljoen euro hebben en moet deze werken met eigen personeel. De eerste vereiste maakt het voor kleine partijen lastig de subsidie binnen te slepen. De tweede vereiste zorgt ervoor dat bezorgers die met onderaannemers werken, zoals PostNL, buiten de boot vallen.
Oneerlijke concurrentie
De krantenbedeling wordt vaak staatssteun genoemd. Volgens N-VA leidt hij tevens tot oneerlijke concurrentie in het medialandschap. Belgische mediabedrijven, met name DPG Media en Mediahuis, profiteren van de subsidie omdat het de bezorging van hun kranten goedkoper maakt. Daarmee besparen ze geld dat ze op andere manieren kunnen investeren. Zoals in de overname van andere kranten. Niet alleen in België, maar ook in Nederland.
Ook Freilich vindt dat de krantenbedeling tot oneerlijke concurrentie leidt, zei hij woensdag in De Nieuws BV. Hij spreekt van een ontwrichting van het Nederlandse medialandschap. “Ik ben er zelf niet op tegen als bedrijven groeien en elkaar kunnen opkopen. Maar het moet wel gebeuren met eerlijke middelen.”
Freilich vermoedt dat zijn wetsvoorstel weinig kans maakt om aangenomen te worden in de Belgische Kamer. Maar hij hoopt met name dat het wetsvoorstel een reactie teweeg brengt binnen de Nederlandse overheid. “Als China bijvoorbeeld geld investeert in haar bedrijven zodat deze met allerlei leningen bedrijven in Europa kan opkomen, staan we allemaal op onze achterste benen. Maar als we dat in Europa doen, dan kan het wel. Als de Nederlandse regering op tafel durft te slaan en stelt dat zij vindt dat deze subsidie leidt tot een verstoring van de vrije markt, dan denk ik dat de Europese Commissie zich in dit debat gaat mengen. En dan is er een waterkansje dat dit allemaal niet doorgaat.”
DPG Media laat in een reactie tegen Het Laatste Nieuws een marktconforme prijs te betalen voor de verdeling van haar kranten. “De prijs die wij daarvoor in België aan bpost betalen, is vergelijkbaar met wat we in Nederland betalen aan private partijen”, zegt woordvoerder An Govaerts.”
Praat mee