data als kans

— woensdag 27 april 2022, 17:21 | 0 reacties, praat mee

Europese Commissie wil journalisten beschermen tegen ongegronde rechtszaken

© ANP

Journalisten en activisten worden beschermd tegen rechtszaken die bedoeld zijn om hun het zwijgen op te leggen, als het aan de Europese Commissie ligt. Deze beproefde tactiek tegen onwelgevallige luizen in de pels neemt hand over hand toe, stelt de commissie. Laatste wijziging: 28 april 2022, 14:24

Door hun critici voor de rechter te slepen proberen zakenlieden, politici of andere mensen met macht hen af te schrikken en op kosten te jagen. Maar in een democratie mogen rijkdom en macht nooit zwaarder wegen dan de waarheid, zegt Eurocommissaris Věra Jourová.

Om zulke zogeheten SLAPP-zaken terug te dringen wil de commissie onder meer dat rechters overduidelijk ongegronde processen tegen journalisten en activisten snel kunnen afwimpelen.

Wie zo’n proces aanspant, moet de kosten dragen en bovendien kunnen worden bestraft. En slachtoffers moeten een schadevergoeding kunnen krijgen.

De voorstellen van de commissie gelden voor rechtszaken met een grensoverschrijdend karakter. Over puur nationale zaken gaan de EU-landen zelf, maar de commissie beveelt de lidstaten aan daarvoor soortgelijke maatregelen te nemen.

Bekijk meer van

Europese Commissie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.