— donderdag 3 november 2022, 12:07 | 0 reacties, praat mee

EU-bureau: Russische desinformatie wakkert antisemitisme aan

© Harish Tyagi/EPA

Sinds de Russische invasie van Oekraïne eind februari zijn haatzaaiende berichten over Joden op het internet opgelaaid. Dat meldt het Europees Bureau voor de grondrechten (FRA). Ook tijdens de Covid-19-pandemie nam antisemitisme online toe. Laatste wijziging: 4 november 2022, 12:39

Nepnieuws en desinformatie voeden antisemitisme, waarschuwt het EU-agentschap dat in Wenen is gevestigd. Bijvoorbeeld doordat Rusland zijn agressie tegen Oekraïne rechtvaardigt door termen als nazi en genocide te misbruiken om de regering in Oekraïne te beschrijven. Volgens FRA worden de Joodse gemeenschappen in heel Europa ‘diep getroffen’ door onlinehaat en desinformatie rond de invasie.

Het agentschap waarschuwde in juni al voor het risico van opruiende verhalen over Joden die de Russen de wereld in slingeren. Zo zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in mei dat de Oekraïense ‘president Volodimir Zelenski graag benadrukt dat hij Joods is’, maar ‘dat neemt niet weg dat er heel wat nazi-elementen in Oekraïne terug te vinden zijn.’ Rusland zei eerder dat een van de doelen van de ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne is om het buurland te ‘denazificeren’.

Volgens het EU-bureau is de registratie van antisemitische incidenten in de EU gebrekkig. Zo houden Portugal en Hongarije daar helemaal geen gegevens over bij. Eind volgend jaar publiceert FRA zijn derde rapport over antisemitisme in de EU plus Albanië, Noord-Macedonië en Servië.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.