— woensdag 27 september 2023, 16:00 | 0 reacties, praat mee

Ere-doctoraat UvA voor journalist Folkert Jensma

Folkert Jensma in 2016. Hij ontving vandaag een eredoctoraat van de UvA voor zijn niet-aflatende aandacht voor alledaagse rechtspraktijk binnen zijn journalistieke werk. | Peter Hilz / ANP

Folkert Jensma, journalist, columnist en vice-voorzitter van vakvereniging NVJ, ontvangt een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De universiteit zegt dat Jensma het eredoctoraat verdient "voor zijn belangwekkende journalistieke werk, waarin hij niet-aflatend aandacht vraagt voor de rechtsstaat en voor de kwaliteit van de alledaagse rechtspraktijk en de impact daarvan voor rechtzoekenden." Laatste wijziging: 28 september 2023, 08:55

In zijn ‘Rechtsstaat’-columns voor NRC vraagt Jensma consequent aandacht voor de rechtsstaat en informeert hij het publiek over relevante inzichten, zowel binnen en buiten de wetenschap, aldus erepromotor Iris van Domselaar, hoogleraar Rechtsfilosofie en beroepsethiek voor juristen aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. 

De UvA prijst de aandacht voor alledaagse rechtspraktijk, die Jensma volgens Van Domselaar “als geen ander in Nederland” combineert met een systemisch perspectief op de rechtsstaat.

Door deze houding is Jensma volgens Van Domselaar “in zekere zin het rechtsstatelijk geweten geworden van de Nederlandse rechtspraktijk, met altijd ook oog voor het belang van rechtsgelijkheid en effectieve toegang tot recht voor gewone burgers. Daarbij schuwt hij stevige kritiek op juristen niet. Zodoende houdt Jensma de rechtspraktijk voortdurend een spiegel voor.”

Tegelijk met Jensma kreeg techno-socioloog, wetenschapper en schrijver Zeynep Tüfekçi een eredoctoraat toegekend. Rector magnificus Peter-Paul Verbeek prijst de maatschappelijke impact van het werk van Jensma en Tüfekçi.

“Uit maatschappelijke uitdagingen stellen ze wetenschappelijke vragen, en de antwoorden vertalen ze terug naar de samenleving en naar individuele burgers. De bruggen die beiden weten te slaan tussen wetenschap en maatschappij sluit naadloos aansluit bij de maatschappelijke betrokkenheid van de UvA en ons streven bij te dragen aan een veerkrachtige, rechtvaardige samenleving”, aldus Verbeek.

Bekijk meer van

UvA Folkert Jensma

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.