website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

 • Persoonlijk advies
 • Juridisch advies & rechtsbijstand
 • Perskaart
 • Korting op cursussen
 • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Emoties zijn besmettelijk

Dominique Haijtema — Geplaatst op donderdag 19 mei 2016, 09:06

© Truus van Gog

Opinie Wij kennen het waarschijnlijk allemaal. Dat we na een gesprek of interview met iemand opgewekt zijn. Of ons juist neerslachtig en somber voelen zonder precies te kunnen benoemen waar dat door komt. Grote kans dat je stemming is beïnvloedt door de emoties van je gesprekspartner.

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat mensen die met een depressief persoon praten na afloop significant ongelukkiger zijn. En dat is onafhankelijk van hun gemoedstoestand voorafgaand aan het gesprek. Wij pikken bewust of onbewust feilloos de stemming van anderen op. In de psychologie heet dit emotionele besmetting. Het vermogen de emoties en stemmingen van anderen juist aan te voelen behoort tot onze biologische standaarduitrusting.

In vrijwel elke groep zien wij emotionele besmetting ontstaan. In een van mijn columns en voor mijn boek ‘Psychologie op de werkvloer’ beschreef ik een paar jaar geleden een onderzoek dat de Amerikaanse psycholoog Daniel Goleman aanhaalt van de universiteit van Yale. Daarbij moeten teams beslissen over een beloning die optimaal verdeeld dient te worden. Er ontstaat in alle teams spanning en conflict, maar aan het einde is één groep nog steeds van slag terwijl een ander team optimistisch en tevreden is. Het verschil tussen de twee groepen? Een getrainde acteur. Die gedroeg zich negatief en confronterend of juist behulpzaam en opgewekt. Welke emoties de acteur ook aangaf, de groep volgde hem braaf.

Emoties en stemmingen kleuren onze informatieverwerking en vaardigheid om goede besluiten te nemen. Hoe logisch het ook mag klinken dat een optimistische stemming tot betere resultaten leidt, de praktijk wijst uit dat emoties niet altijd de aandacht krijgen die ze verdienen.

Hoe desastreus onze stemming kan uitpakken, blijkt bijvoorbeeld uit een onderzoek bij hartbewakingscentra. Daar waar licht depressieve verpleegsters werkten was het overlijdenspercentage onder patiënten vier keer zo hoog als dat in vergelijkbare hartbewakingscentra. 

Ik vond het in eerste instantie merkwaardig dat de Braziliaanse bestsellerauteur en ondernemer Ricardo Semler in ons gesprek opperde dat zijn medewerkers gewoon thuis mogen blijven als ze geen zin hebben in hun werk. Dan voeg je volgens hem toch weinig toe. Maar hoe langer ik er over nadenk hoe logischer het lijkt.

Journalisten bereiden zich meestal inhoudelijk voor op een gesprek, terwijl ze daarnaast ook stil mogen staan bij hun eigen gemoedstoestand. De volgende keer dat je een rothumeur hebt kun je een interview­afspraak wellicht beter verplaatsen met de opgewekte en vooral juiste mededeling dat je gesteldheid helaas besmettelijk is.

2 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

 1. 1. eric alink, 19 mei 2016, 16:18

  Aardig verhaal. Ik herken het verschijnsel. Maar waar m’n gemoed tamelijk chagrijnig van raakt, is de beginzin ‘Grote kans dat je stemming is beïnvloedt–––’. Met dt. Au. Het valt me vaker op dat ook journalisten bij ‘t kofschip eerder aan de Hiswa lijken te denken dan aan een grammaticaal hulpmiddel.

 2. 2. Roland Vonk, 20 mei 2016, 22:42

  Bij mensen valt emotionele besmetting niet altijd meteen op.
  Ik denk dat dat mede komt doordat we zo gericht zijn op taal, op woorden.
  Maar als je ietsjes verder kijkt in het dierenrijk, zie je het verschijnsel meteen, in zijn allernaaktste vorm. Bij honden bijvoorbeeld.
  Van een klein beetje opwinding onder mensen, of onder andere honden, wordt een hond al gauw (ook) onrustig. Ik zie het, als baasje van een hond, dagelijks gebeuren.
  Emotionele besmetting.
  Ik gebruik het woord ook vaak.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.