word studentlid

— woensdag 29 juli 2020, 08:45 | 1 reactie, praat mee

Eis ‘gratis foto’s voor persaccreditatie’ is van tafel

Eis ‘gratis foto’s voor persaccreditatie’ is van tafel

In ruil voor een persaccreditatie dienen fotojournalisten gratis hun beelden ter beschikking te stellen. Die eis stelde de organisatie van het Dutch Open Eventing (DOE), een Nederlands paardensport evenement dat van 6 tot 10 augustus in het Limburgse Kronenberg wordt gehouden. Na interventie door de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) en de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) is de eis van tafel. Laatste wijziging: 29 juli 2020, 08:58

De in paardensport gespecialiseerde fotograaf Jacob Melissen heeft via de website Horses.nl de kwestie in de openbaarheid gebracht. Hij weigerde om aan de accreditatie-eis van de Dutch Open Eventing te voldoen.

De organisatie stond al snel alleen in haar eis fotomateriaal gratis ter beschikking te stellen. Nadat NSP en NVF protest aantekenden, nam de Koninklijke
Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) direct afstand van de eis.

NVF-bestuurslid Paul Teixeira meldt dat de evenement-organisatie de eis inmiddels voor professionele fotografen heeft laten vallen maar nog wel in stand houdt voor hobbyfotografen die een accreditatie willen.

Bekijk meer van

NVF NSP

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 6 januari 2023, 14:44

Gelukkig dat er nog fotografen zijn die dit gewoon weigeren.
Het is niet alleen bij de paarden sport zo(vaak zijn dit echt arme sloebers die geen cent te maken hebben maar wel in dure bolides rondrijden met hun paarden).

Helaas heb ik zelf de ervaringen dat dit ook erlders het geval is dus kennelijk proberen ze de beroepsgroep te mijden en accreditaties aan amateurfotografen te vergeven voor gratis fotootjes van bijzondere slechte kwaliteit.
Ook worden er veel foto’s geplukt en op facebook gezet zoals ik zelf mee maakte .
Het gaat soms zover dat men probeert je publiekelijk gewoon zwart te maken.
Maar ook de NPS die ik eens een fotostuurde van een amateur die een accreditatie kreeg voor een voetbalwedstrijd bij PSV als ik het goed heb.

Meende NSP werkt er hard aan mee doe dus nu niet als of jullie het niet weten of wisten dat zou naar uw betalende leden een stuk eerlijker zijn.
Maar wat is een beroeps sportjournalist de dag vandaag.
De amateur die voor het ANP of Orange picture of proshot kiekt.
Moet toe geven dat geen enkele fotojournalist als professioneel fotograaf cq sportfotograaf geboren wordt althans in mijn tijd niet daar was studie in de fotografie en praktijk ervaring met oudere collega’s voor nodig.
Nu is de professionele fotograaf , sportfotograaf of fotojournalist slecht iemand die bij een medi keten in fotocamera s een kiekkast koopt en zich die zelfde dag laat inschrijven bij de KvK dat is genoeg om je bij beroeps organisaties als professioneel kiekjes maker in te laten schrijven en je perskaartje aan te vragen.
De eis dat je voor zoveel procent je inkomen moet halen uit de fotografie is avoir vele niet meer haalbaar.
Dus is men in de paardensport ook niet op hun achterhoofd gevallen en ze weten dat ong.95% van die sportfotografie gewoon amateurs zijn ja met een perskaart al kunnen ze niet eens een fatsoenlijke foto maken tja die ken ik bij bosjes.

Wel jammer voor de echte beroeps die nog met veel plezier zijn of haar vak uit wil oefenen maar steeds weer geconfronteerd worden met die amagragen waar je nooit op kan concurreren van wegen het weggeven van gratis foto’s

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.