training eu starters

— dinsdag 24 januari 2017, 08:45 | 0 reacties, praat mee

Eindredacteur Brandpunt opgestapt

Liesbeth Staats en Henk van der Aa verdwenen van het scherm als presentator bij Brandpunt.

Mark Schleedoorn (33) is opgestapt als eindredacteur van het actualiteitenprogramma Brandpunt van de KRO-NCRV. Ad-interim hoofdredacteur journalistiek Hans Laroes vervangt Schleedoorn tot een opvolger is gevonden. Laatste wijziging: 24 januari 2017, 11:44

Het vertrek van Schleedoorn mag volgens insiders niet los worden gezien van de op 10 januari gepresenteerde resultaten van tevredenheidsonderzoek onder KRO-NCRV-medewerkers. Slechts 15 procent gaf aan in dit interne onderzoek tevreden te zijn over het functioneren van de leiding.

Schleedoorn werd in september 2015 officieel benoemd. In februari 2015 promoveerde hij van samensteller tot tijdelijk eindredacteur van Brandpunt. Schleedoorn kreeg als opdracht mee om de Brandpunt te vernieuwen en de stagnerende kijkcijfers te helpen opkrikken. Maar het tegendeel bleek waar: de kijkcijfers vielen vaker tegen dan mee.

Onder Schleedoorn groeide de redactionele onvrede alleen maar. Onder zijn leiding moest Fons de Poel als anchor vertrekken als gevolg van de in de media breed uitgemeten ‘snotneusaffaire’. Daarnaast nam Schleedoorn in één jaar tijd afscheid van maar liefst acht redactieleden, onder wie samensteller Babs Assink die werd aangetrokken van de tv-nieuwsrubriek EenVandaag.

Liesbeth Staats en Henk van der Aa verdwenen ook van het scherm als presentatoren van Brandpunt in de tijd dat Schleedoorn er eindredacteur was en moeten weer genoegen met hun rol als verslaggever. Hun opvolger sinds september 2016 is voormalig NOS-journaal-presentatrice Sacha de Boer.

Hans Laroes, de ad-interim chef van de nieuwsrubriek, reageert als volgt per mail: ‘Het zogenaamde werkbelevingsonderzoek staat los van het besluit van Mark Schleedoorn om op te stappen. Zoals hij zelf zei: ‘ik zie onvoldoende mogelijkheden om de boel nog in beweging te krijgen’.’ In mijn beleving: de magie tussen eindredacteur en redactie was uitgewerkt. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt deels bij de redactie en niet alleen bij de eindverantwoordelijke. Ik vind het onverdiend dat Mark de prijs daarvoor moet betalen maar het is wel de koninklijke weg.’

Dan nog even vilein: ‘Het is altijd grappig dat op dit soort momenten de kleine journalistieke roofdiertjes nog even willen afrekenen door anoniem wat rekeningen te vereffenen. Daar ga ik als hoofdredacteur echt niet verder op reageren.

Over de toekomst van Brandpunt stelt Laroes: ‘Misschien stond Brandpunt ter discussie op NPO2 in de afgelopen jaren. Dat is van vóór mijn tijd en dat zal dan wel. Ik heb. na mijn komst, de koers in oktober enigszins gewijzigd, met als gevolg dat netcoördinator Gijs van Beusekom en tv-directeur Frans Klein Brandpunt voor geheel 2017 hebben gegarandeerd’.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.