word studentlid

— dinsdag 27 februari 2024, 16:46 | 0 reacties, praat mee

Einde van SLAPP’s? EU-regels aangenomen tegen het juridisch afdreigen van journalisten

Einde van SLAPP’s? EU-regels aangenomen tegen het juridisch afdreigen van journalisten
© Flickr / Ssalonso

Journalisten, activisten en academici worden met een nieuwe EU-wet beter beschermd tegen onterechte rechtszaken die zijn bedoeld om hen de mond te snoeren. Het Europees Parlement heeft met overgrote meerderheid ingestemd met de wetgeving. Laatste wijziging: 27 februari 2024, 16:52

De wet is het antwoord op een nieuwe trend, waarbij kritische burgers of actievoerders door hun werkgevers of overheden rechtszaken worden aangedaan met onware aanklachten.

De kans dat de beschuldigden vervolgens hun kritische werk opgeven is groot als ze de rechtsgang niet kunnen betalen of als die te veel tijd en energie opslorpt.

De methode van zulke SLAPP’s (Strategic Lawsuits Against Public Participation) wordt in Europa vooral tegen journalisten gebruikt. Zoals tegen de bekende Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia, die onderzoek deed naar corruptiezaken. Zij was in tientallen van dergelijke zaken verwikkeld voordat ze in 2017 werd vermoord.

Lees ook: ‘Advocaten, stop met het nodeloos intimideren van mediabedrijven’

Grensoverschrijdende gevallen
De nieuwe EU-regels gelden voor grensoverschrijdende gevallen van juridische intimidatie. De wet geldt niet als de zaak slechts voor één EU-land relevant is. De wet regelt onder meer dat snel moet worden onderzocht of aantijgingen kloppen.

Ook kan de aanklagende partij gedwongen worden op voorhand de geschatte proceskosten voor te schieten, ook voor de beschuldigde. Als de zaak wordt geseponeerd kan de laatste een schadevergoeding krijgen. Verder moeten de EU-landen voortaan alle definitieve uitspraken in SLAPP-zaken publiceren en er gedetailleerde gegevens over verzamelen.

Over deze EU-wet was in november al een principe-akkoord gevonden met de EU-lidstaten. Die hebben nu twee jaar de tijd om de regelgeving in te passen in hun nationale wetgeving.

De wet kwam tot stand nadat burgerpanels voor de zogenaamde Conferentie over de Toekomst van Europa (van april 2021 tot mei 2022) vroegen om meer bescherming tegen juridische intimidatie en voor meer vrijheid en veiligheid voor de media.

Bekijk meer van

SLAPP

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.