word studentlid

— woensdag 5 april 2017, 15:23 | 0 reacties, praat mee

EHRM: vrijheid van meningsuiting Servische journaliste geschonden

EHRM: vrijheid van meningsuiting Servische journaliste geschonden
Flickr CC BY-SA 2.0 / ssalonso

De Servische regering moet een bedrag van 886 euro aan schadevergoeding betalen aan journalist Ljiljana Milisavljević, omdat haar vrijheid van meningsuiting door de rechtbank in dat land is geschonden. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) bepaald. Laatste wijziging: 6 april 2017, 13:54

Milisavljević publiceerde in september 2003 een artikel in het tijdschrift Politika waarin ze onder andere schreef over mensenrechtactiviste Nataša Kandić. In het artikel omschreef de journaliste dat Kandić in andere media een heks en prostituee genoemd werd.

De mensenrechtenactiviste spande daarop een rechtszaak aan vanwege reputatieschade. De rechtbank in Servië gaf Kandić gelijk in de civiele zaak, omdat Milisavljević geen citaattekens gebruikte bij de uitspraken.

Bij de uitspraak werd, volgens het EHRM, helemaal voorbij gegaan aan Milisavljevićs recht op vrijheid van meningsuiting. Daarnaast is het volgens het Hof evident dat het ook zonder citaattekens duidelijk is dat Milisavljević in haar artikel Kandić niet zelf een heks en prostituee noemt, maar dat ze omschrijft wat anderen over haar zeggen.

De 886 euro schadevergoeding die de journalist krijgt is opgebouwd uit twee bedragen: 500 euro voor morele schade en 386 voor gemaakte kosten.

De gehele uitspraak is hier te lezen.

Bekijk meer van

EHRM

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.