website over journalistiek

YouTube blokkeert anti-Islam film

Sander Lindenburg — Geplaatst in conflict op donderdag 13 september 2012, 11:13

Nieuws

De anti-moslim film Innocence of Muslims is niet meer beschikbaar voor inwoners van Egypte en Libië. YouTube heeft de toegang tijdelijk geblokkeerd door de gewelddadigheden die zijn ontstaan. Ook Indonesië wil dat de bevolking de film niet online kan bekijken en is daarover in gesprek met de videosite. In Innocence of Muslims wordt profeet Mohammed onder andere geportretteerd als een vrouwengek, een homoseksueel en een pedofiel. De film zou ook de aanleiding zijn geweest voor de dodelijke aanslag op de Amerikaanse ambassadeur in Libië. De onrust neemt inmiddels toe. De Amerikaanse ambassade in Jemen zou ook bestormd worden, zo meldt Reuters.

Een Egyptische journalist heeft aangekondigd dat hij de makers van de anti-islam film Innocence of Muslims voor de rechter sleept. Die film zou ook de aanleiding zijn geweest voor de dodelijke aanslag op de Amerikaanse ambassadeur in Libië. Volgens de Wall Street Journal is de film gemaakt door de inmiddels ondergedoken 52-jarige projectontwikkelaar Sam Bacile uit Californië. Volgens Egyptische media zitten de kopten, de christelijke minderheid in het land, achter de film. De journalist riep de autoriteiten daarom op de kopten die betrokken zijn bij de film van hun nationaliteit te beroven. Bacile nam de film vorig jaar in 3 maanden op in Californië. Ongeveer 60 acteurs en 45 anderen werkten er aan mee. De filmmaker zou van zo’n 100 Joodse geldschieters 5 miljoen dollar (3,9 miljoen euro) hebben gekregen voor de productie. De hele film duurt 2 uur. Acteurs meldden nu dat hen een ander verhaal is voorgeschoteld dan waar de film nu over blijkt te gaan.

De onrust die is ontstaan doet denken aan de ophef die ontstond na de publicatie van de Mohammed-cartoons van onder andere tekenaar Kurt Westergaard in de Deense krant Jyllands-Posten in 2005. In diverse landen braken rellen uit, Westergaard kreeg doodsbedreigingen over zich heen en moest onderduiken en er kwam een discussie op gang over media- en persvrijheid.