data als kans

— woensdag 20 februari 2019, 09:54 | 0 reacties, praat mee

Egypte weert NYT-journalist vanwege ‘nepnieuws’

AFP

Egypte heeft journalist David Kirkpatrick van de New York Times bij aankomst op het vliegveld van Caïro aangehouden en na zeven uur detentie op het vliegtuig naar Londen gezet. Volgens Kirkpatrick werd hem productie van nepnieuws aangewreven. Laatste wijziging: 20 februari 2019, 09:59

In de tijd dat hij vastzat kreeg hij niets te drinken of te eten. Zijn telefoon werd ingenomen en pas toen hij met EgyptAir naar Londen werd teruggevlogen geretourneerd. Al die tijd kon Kirkpatrick niemand inlichten over zijn situatie en was hij voor anderen onbereikbaar.

Zijn paspoort kreeg hij pas na landing op Heathrow weer terug. De New York Times heeft protest aangetekend tegen de gang van zaken. Kirkpatrick was tussen 2011 en 2015 redactiechef van het Times-kantoor in Caïro en schreef onlangs een boek over de Egyptische Revolutie van 2011.

De Egyptische autoriteiten hebben begin februari op het vliegveld van Caïro nog een journalist opgepakt, de freelance journalist Ahmed Gamal Ziada. Hij zit nog steeds vast, nadat afgelopen zondag diens voorarrest nog een met twee weken is verlengd. Ook Ziada wordt aangewreven nepnieuws te produceren, het go-to excuus van repressieve regimes.

Meer bij New York Times / Comité ter Bescherming van Journalisten

Bekijk meer van

New York Times Egypte

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.