website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Egypte weert NYT-journalist vanwege ‘nepnieuws’

Lars Pasveer — Geplaatst in censuur op woensdag 20 februari 2019, 09:54

AFP

AFP

Nieuws Egypte heeft journalist David Kirkpatrick van de New York Times bij aankomst op het vliegveld van Caïro aangehouden en na zeven uur detentie op het vliegtuig naar Londen gezet. Volgens Kirkpatrick werd hem productie van nepnieuws aangewreven.

In de tijd dat hij vastzat kreeg hij niets te drinken of te eten. Zijn telefoon werd ingenomen en pas toen hij met EgyptAir naar Londen werd teruggevlogen geretourneerd. Al die tijd kon Kirkpatrick niemand inlichten over zijn situatie en was hij voor anderen onbereikbaar.

Zijn paspoort kreeg hij pas na landing op Heathrow weer terug. De New York Times heeft protest aangetekend tegen de gang van zaken. Kirkpatrick was tussen 2011 en 2015 redactiechef van het Times-kantoor in Caïro en schreef onlangs een boek over de Egyptische Revolutie van 2011.

De Egyptische autoriteiten hebben begin februari op het vliegveld van Caïro nog een journalist opgepakt, de freelance journalist Ahmed Gamal Ziada. Hij zit nog steeds vast, nadat afgelopen zondag diens voorarrest nog een met twee weken is verlengd. Ook Ziada wordt aangewreven nepnieuws te produceren, het go-to excuus van repressieve regimes.

Meer bij New York Times / Comité ter Bescherming van Journalisten

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.