— woensdag 3 oktober 2018, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Egypte: mensenrechtenadvocaat verdwenen

De Egyptische advocaat en activist Ezzad Ghomein, sinds vorige maand spoorloos | HRW

In Egypte is advocaat en prominente mensenrechtenactivist Ezzat Ghoneim die al sinds maart van dit jaar in hechtenis zat, verdwenen. De verdwijning komt op een moment dat Ghoneim had moeten vrijkomen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemt de verdwijning zorgelijk en een teken dat de veiligheidsdiensten Egypte's eigen wetten minachten.

Ghoneim werd beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws, een brede aanklacht die in Egypte steeds vaker wordt aangegrepen om mensen te veroordelen. Eind vorige maand werd een vrouw die op Facebook had verteld over haar ervaringen met aanranding in de Egyptische samenleving ’ voor het verspreiden van nepnieuws’ tot twee jaar cel veroordeeld.

Ghoneims vrijlating werd op 4 september gelast door een rechtbank. Hij zou zich (net als fotograaf Shawkan) regelmatig bij de politie moeten melden. Ghoneims vrouw Rasha heeft hem voor het laatst op 13 september gezien. Haar man zou nu in handen zijn van de nationale veiligheidsdienst.

Human Rights Watch wijst Egypte op de internationale verdragen tegen marteling en willekeurige arrestatie die het heeft ondertekend. De organisatie eist de onmiddellijke vrijlating van de activist. Meer bij Human Rights Watch

Bekijk meer van

Human Rights Watch Egypte

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.