website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Egypte: mensenrechtenadvocaat verdwenen

Lars Pasveer — Geplaatst in gevangenschap op woensdag 3 oktober 2018, 09:00

De Egyptische advocaat en activist Ezzad Ghomein, sinds vorige maand spoorloos | HRW

De Egyptische advocaat en activist Ezzad Ghomein, sinds vorige maand spoorloos | HRW

Nieuws In Egypte is advocaat en prominente mensenrechtenactivist Ezzat Ghoneim die al sinds maart van dit jaar in hechtenis zat, verdwenen. De verdwijning komt op een moment dat Ghoneim had moeten vrijkomen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch noemt de verdwijning zorgelijk en een teken dat de veiligheidsdiensten Egypte's eigen wetten minachten.

Ghoneim werd beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws, een brede aanklacht die in Egypte steeds vaker wordt aangegrepen om mensen te veroordelen. Eind vorige maand werd een vrouw die op Facebook had verteld over haar ervaringen met aanranding in de Egyptische samenleving ’ voor het verspreiden van nepnieuws’ tot twee jaar cel veroordeeld.

Ghoneims vrijlating werd op 4 september gelast door een rechtbank. Hij zou zich (net als fotograaf Shawkan) regelmatig bij de politie moeten melden. Ghoneims vrouw Rasha heeft hem voor het laatst op 13 september gezien. Haar man zou nu in handen zijn van de nationale veiligheidsdienst.

Human Rights Watch wijst Egypte op de internationale verdragen tegen marteling en willekeurige arrestatie die het heeft ondertekend. De organisatie eist de onmiddellijke vrijlating van de activist. Meer bij Human Rights Watch

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.