— donderdag 10 oktober 2013, 08:26 | 0 reacties, praat mee

EGO

Het hoogst haalbare voor een journalist is het ontvangen van een doodsbedreiging. Die indruk kreeg ik bij de Joost Divendal-lezing in debatcentrum De Nieuwe Liefde toen een journalist in de zaal reageerde op het gesprek op het podium. Laatste wijziging: 4 december 2013, 13:37

Voor degenen die de naam Divendal even niet paraat hebben: Joost was journalist bij Trouw, daarna hoofdredacteur van De Journalist en tot slot werd hij directeur van De Nieuwe Liefde. Helaas werd hij ziek en overleed. De lezing die zijn naam draagt beoogt ieder jaar stil te staan bij de stand van zaken in de journalistiek.

Dit keer hield Henk Steenhuis de lezing: hij maakte het documentaire-drieluik ‘Iedereen journalist’. Steenhuis betoogde dat journalisten zichzelf heel belangrijk en geweldig vinden, jarenlang nauwelijks tegenspraak kregen en ook niet duldden, en nu te maken hebben met een terugpratend publiek. Hij juicht dat toe. Want dat zorgt volgens hem voor minder ego’s en in het beste geval betere journalistiek. Dankzij dat betoog leek Steenhuis een hippe journalist die het heerlijk vindt dat zijn publiek hem wijst op fouten en voorziet van nuttige informatie.

Maar schijnt bedriegt. Want toen hij gezellig met het hele gezin naar de eerste aflevering van zijn documentaire keek, schrok hij zich rot van alle commentaren op Twitter. Dat was wennen. Had hij weken gewerkt aan zijn opus, werd-ie meerdere malen in 140 tekens bekritiseerd.

Enfin: Steenhuis gaf het zelf toe, hij kan ook helemaal niet tegen kritiek. En dat is niet vreemd: hij had ons zojuist op smakelijke wijze verteld dat de hele mensheid daaraan lijdt.

Zo ook de man in het publiek. Hij voelde zich in zijn kuif gepikt. Hij dacht dat Steenhuis zei dat het voor oude lullen in de journalistiek tijd is om op te stappen. Dat zei Steenhuis helemaal niet; het ging om journalisten die niet open staan voor vernieuwing. Maar welk antwoord ook gegeven zou zijn, het was tevergeefs: deze man wilde graag vertellen hoe belangrijk hij was. Zelfs zo dat hij wel eens met de dood is bedreigd. De toenmalige hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, Martin van Amerongen (ja, ja die kende hij) zei daarover tegen hem: als je met de dood bedreigd wordt, ben je goed bezig! Het geheel leidde wat af van de kern van de discussie, maar het was wel een perfecte illustratie van de journalist die jarenlang op een voetstuk stond en nu het geheel wat voelt wankelen.

En als u nu denkt: allemaal leuk en aardig maar deze column gaat niet echt ergens naartoe. Dan zeg ik gewoon: u leest ’m niet goed, er zit wel een pointe in. Ik ben namelijk een hele goede columnist. En trouwens ik ben ook wel eens met de dood bedreigd.

Bekijk meer van

De Dag

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.