— donderdag 14 december 2017, 09:22 | 0 reacties, praat mee

Eerste robotjournalistiek in print verschenen

EPA

Het Britse persbureau Press Association (PA) meldt dat hun eerste volledig geautomatiseerd geschreven artikelen in print zijn verschenen. PA bouwde met hulp van een investering uit het Digital News Initiative van Google het Reporters and Data and Robots-systeem, dat een door journalisten gebouwd raamwerk vult met voorspelbare informatie.

Volgens PA is het een wereldwijde primeur dat robotjournalistiek een printeditie haalde. Toen de zeven ton vanuit DNI was toegekend, stelde PA dat RADAR niet bedoeld is om journalisten te vervangen, maar hen juist vrij te maken van monotone klussen of artikelen waar ze simpelweg niet aan toekomen.

Uiteindelijk moet RADAR elke maand zo’n 30.000 artikelen met regionaal nieuws produceren. Het raamwerk is door journalisten gebouwd, waarna RADAR uit bestaande en voorspelbare datasets informatie haalt en via natuurlijke taal-algortimen de artikelen samenstelt.

Het systeem werkt overtuigend genoeg dat afnemers van PA stukken liet afdrukken, meldt de Britse vaksite Press Gazette. Onderin dat artikel staan verwijzingen naar de stukken die het tot papier hebben geschopt.

In november werd gestart met een besloten pilot bij 35 regionale titels die werk van PA afnemen. PA-hoofdredacteur Pete Clifton zegt tevreden te zijn dat klanten de inhoud goed waarderen. “Hun feedback geeft ons waardevolle inzichten nu we de productie opvoeren om ons target van 30.000 artikelen per maand te halen”, aldus Clifton.

Bekijk meer van

Robotjournalistiek

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.