— vrijdag 17 oktober 2014, 14:08 | 0 reacties, praat mee

Een rabbijn op Texel

© Evert Elzinga

Naar foto's kijk je.Theo Audenaerd, beeldredacteur bij de Volkskrant doet meer. Hij ontleedt elke maand een foto in woorden. Deze keer: een rabbijn op Texel van ANP-fotograaf Evert Elzinga Laatste wijziging: 17 oktober 2014, 17:08

Het is al na zessen als Evert Elzinga op zaterdagavond 4 oktober in zijn auto springt en de ring van Amsterdam op rijdt. Een uur daarvoor is hij gebeld door Kim van Eysden van de fotoredactie van het ANP. Of hij meteen naar Texel kan. Hij moet de boot van 19.30 uur halen. Van Amsterdam naar Den Helder in anderhalf uur. Het lukt net.

Doel van zijn reis: de ultraorthodoxe rabbijn Eliezer Berland. De fotoredacteur van het ANP is er zeker van dat de oude rabbijn, zodra het donker wordt, het eind van de ­shabbat, na een tumultueus weekend op een Texelse camping waar hij samen met een grote groep volgelingen Jom Kipoer vierde, het eiland weer zal verlaten. Waarschijnlijk met de laatste veerboot, die van 21.00 uur, maar het kan ook die van 20.00 uur zijn.

Als de fotograaf tegen achten afmeert, observeert hij de auto’s die de boot oprijden voor de tocht naar het vasteland. Geen rabbijn te bekennen. Wachten dus op de volgende boot.

Een uur later: op het autodek staan drie auto’s en een motor. Weer geen rabbijn. De motorrijder attendeert de fotograaf erop dat er nog een autodek is. Op het bovendek trekt het gekrioel van een groep vreemd uitgedoste mannen bij een blauwe auto de aandacht. In de auto ontwaart Elzinga een oude man met een handdoek over het hoofd.

De fotograaf maakt zich bij de volgelingen van de rabbijn bekend als ANP fotograaf en vraagt of hij foto’s mag maken. Dat mag niet. ‘No pictures!’ Om Elzinga en enkele journalisten en nieuwsgierig geworden medepassagiers het zicht op de inzittende van de auto te ontnemen, trekt een man zijn zwarte mantel uit en legt die over de voorruit. Een tweede mantel volgt snel. ‘Ze bleven overigens heel aardig tegen me, ook toen ze voortdurend tussen mij en de auto in gingen lopen, en ik bleef fotograferen.’ De foto stond op 6 oktober in nrcnext, Trouw, AD en De Telegraaf.

Bekijk meer van

Foto DNA Evert Elzinga ANP

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.