— woensdag 1 juni 2022, 09:03 | 0 reacties, praat mee

Podcast voor en door studenten journalistiek bespreekt kloof tussen opleiding en praktijk

© ANP/Jerry Lampen

Veel studenten journalistiek zien hun toekomst enigszins somber tegemoet. De kloof tussen student en professioneel journalist blijkt groot. Vier studenten in hun laatste jaar hebben daarom de Vierscholencast opgezet. Een podcast die studenten journalistiek uit heel Nederland de mogelijkheid biedt om problemen en kansen bespreekbaar te maken. Laatste wijziging: 1 juni 2022, 09:03

Uit oriënterend onderzoek van de podcastmakers blijkt dat studenten op de desbetreffende hogescholen uiteenlopende problemen ervaren op het gebied van freelancen, profileren, netwerken en het kweken van zelfvertrouwen.

Om deze problemen aan te kaarten gaan de vier studenten in de podcast het gesprek aan met studenten van de hogescholen voor journalistiek in Tilburg, Ede, Zwolle en Utrecht. Ze praten over onderwerpen als belangst of over de vrees dat media geen interesse in hun stukken hebben.

De studenten laten in de gesprekken ook blijken dat ze onzeker zijn over hun toekomst, weinig tot geen interactie met hun studenten van de andere opleidingen hebben en de opstap naar de professionele journalistiek erg groot vinden.

Gesprek met opleidingen
Volgens Tonya van Tol, een van de makers en student aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg, is de podcast niet ontstaan uit noodzaak maar uit interesse voor de problemen en uitdagingen waar studenten tegenaan lopen. Iedere aflevering van de podcast staat in het teken van een specifiek aspect waar een journalist vaak mee te maken heeft. Deze zijn freelancen, profileren, netwerken en zelfvertrouwen.

De volgende stap is de verschillende opleidingen betrekken bij de geschetste problematiek, legt Van Tol uit: “We willen iets in beweging zetten op de opleidingen journalistiek. De scholen zijn tenslotte onze doelgroep. We willen met hen in gesprek gaan, wellicht plannen maken en daarmee het onderwijs versterken.”
Een eerste gesprek met de Fontys Hogeschool is al gepland.

De Vierscholencast is via Spotify te beluisteren.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.