Podcast voor en door studenten journalistiek bespreekt kloof tussen opleiding en praktijk

Veel studenten journalistiek zien hun toekomst enigszins somber tegemoet. De kloof tussen student en professioneel journalist blijkt groot. Vier studenten in hun laatste jaar hebben daarom de Vierscholencast opgezet. Een podcast die studenten journalistiek uit heel Nederland de mogelijkheid biedt om problemen en kansen bespreekbaar te maken.
Uit oriënterend onderzoek van de podcastmakers blijkt dat studenten op de desbetreffende hogescholen uiteenlopende problemen ervaren op het gebied van freelancen, profileren, netwerken en het kweken van zelfvertrouwen.
Om deze problemen aan te kaarten gaan de vier studenten in de podcast het gesprek aan met studenten van de hogescholen voor journalistiek in Tilburg, Ede, Zwolle en Utrecht. Ze praten over onderwerpen als belangst of over de vrees dat media geen interesse in hun stukken hebben.
De studenten laten in de gesprekken ook blijken dat ze onzeker zijn over hun toekomst, weinig tot geen interactie met hun studenten van de andere opleidingen hebben en de opstap naar de professionele journalistiek erg groot vinden.
Gesprek met opleidingen
Volgens Tonya van Tol, een van de makers en student aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg, is de podcast niet ontstaan uit noodzaak maar uit interesse voor de problemen en uitdagingen waar studenten tegenaan lopen. Iedere aflevering van de podcast staat in het teken van een specifiek aspect waar een journalist vaak mee te maken heeft. Deze zijn freelancen, profileren, netwerken en zelfvertrouwen.
De volgende stap is de verschillende opleidingen betrekken bij de geschetste problematiek, legt Van Tol uit: “We willen iets in beweging zetten op de opleidingen journalistiek. De scholen zijn tenslotte onze doelgroep. We willen met hen in gesprek gaan, wellicht plannen maken en daarmee het onderwijs versterken.”
Een eerste gesprek met de Fontys Hogeschool is al gepland.
De Vierscholencast is via Spotify te beluisteren.
Praat mee