— donderdag 1 augustus 2013, 09:02 | 0 reacties, praat mee

Een mottig houten kastje

Op 2 juli overleed de Amerikaanse uitvinder en wetenschapper Doug ­Engelbart op 82-jarige leeftijd. Een schouderophalend ‘wie?’ is wellicht een gevolg van Engelbarts bescheiden aard en teruggetrokken leven, maar binnen technologiekringen is Engelbart beroemd om zijn vooruitziende blik.

Eind 1968 gaf hij een lezing over een mogelijke toekomst van computer­gebruik. De lezing bevat een praktische demonstratie van zijn ideeën, maar staat nu bekend als The Mother Of All Demos – omdat wat Engelbart daar demonstreerde veelal de toekomst bléék. Zo toonde hij onder meer video-conferencing, een vroege vorm van doorverwijzing via aanklikbare links, tekstverwerking en technieken om met meer mensen aan hetzelfde stuk te werken. Engelbart gebruikte tijdens zijn demonstratie een apparaatje dat hij zelf had ontworpen: twee tandwielen in een wat mottig houten kastje, voorzien van een drukknop. Via een kabeltje kon een punt op het beeldscherm worden gemanipuleerd. Engelbart noemde het apparaat vanwege de vorm zelf al een muis. Het is geen hyperbool om te stellen dat zijn originele demonstratie en zijn latere werk voor een groot deel de computerrevolutie van de afgelopen 45 jaar mogelijk heeft gemaakt. Engelbarts anderhalf uur durende lezing uit 1968 werd gefilmd en is bij zijn toenmalige werkgever Stanford University terug te zien.

www.tek.st/5m

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.