Smartocto userneeds

— donderdag 1 augustus 2013, 09:02 | 0 reacties, praat mee

Een mottig houten kastje

Op 2 juli overleed de Amerikaanse uitvinder en wetenschapper Doug ­Engelbart op 82-jarige leeftijd. Een schouderophalend ‘wie?’ is wellicht een gevolg van Engelbarts bescheiden aard en teruggetrokken leven, maar binnen technologiekringen is Engelbart beroemd om zijn vooruitziende blik. Laatste wijziging: 21 maart 2014, 11:14

Eind 1968 gaf hij een lezing over een mogelijke toekomst van computer­gebruik. De lezing bevat een praktische demonstratie van zijn ideeën, maar staat nu bekend als The Mother Of All Demos – omdat wat Engelbart daar demonstreerde veelal de toekomst bléék. Zo toonde hij onder meer video-conferencing, een vroege vorm van doorverwijzing via aanklikbare links, tekstverwerking en technieken om met meer mensen aan hetzelfde stuk te werken. Engelbart gebruikte tijdens zijn demonstratie een apparaatje dat hij zelf had ontworpen: twee tandwielen in een wat mottig houten kastje, voorzien van een drukknop. Via een kabeltje kon een punt op het beeldscherm worden gemanipuleerd. Engelbart noemde het apparaat vanwege de vorm zelf al een muis. Het is geen hyperbool om te stellen dat zijn originele demonstratie en zijn latere werk voor een groot deel de computerrevolutie van de afgelopen 45 jaar mogelijk heeft gemaakt. Engelbarts anderhalf uur durende lezing uit 1968 werd gefilmd en is bij zijn toenmalige werkgever Stanford University terug te zien.

www.tek.st/5m

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.