— vrijdag 11 oktober 2013, 09:10 | 0 reacties, praat mee

Geef Apple de vinger

Apple heeft recent twee nieuwe iPhones uitgebracht die geeuwenswaardig zijn, ware het niet voor een vingerafdrukscanner op het duurdere model, de iPhone 5s. Laatste wijziging: 11 oktober 2013, 17:29

De technologie heet Touch ID en kan meerdere vingerafdrukken vastleggen om het toestel te ontsluiten. De gebruiker kan vervolgens per vingerafdruk betalingen doen en Touch ID gebruiken op momenten waar vroeger een wachtwoord nodig was. Apple benadrukt dat de vinger­afdruk in een beveiligd gedeelte van de telefoon wordt bewaard en niet wordt gesynchroniseerd met servers van Apple.

Niettemin heeft de Amerikaanse senator Al Franken een open brief gestuurd aan Apple-topman Tim Cook voor meer duidelijkheid over de techniek en beveiliging achter de vinger­afdruk­scanner. Franken wil weten of de vingerafdruk is te extraherenen en welke juridische status de vinger­afdruk eigenlijk heeft. ‘Wachtwoorden zijn geheim en dynamisch; vingerafdrukken zijn publiek en permanent’, stelt Franken. Hij wijst Cook op de iPhone-hackwedstrijd ­istouchidhackedyet.com. Het zou daar zijn gelukt de iPhone 5s te ontsluiten met een vingerafdruk die van een door de eigenaar aangeraakt object is gekopieerd. Apple heeft op het moment van schrijven niet op de vragen of het bestaan van de hackwedstrijd gereageerd.

Vragenlijst Al Franken: tek.st/5x

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.