banner printplaza 1

— vrijdag 11 oktober 2013, 09:10 | 0 reacties, praat mee

Geef Apple de vinger

Apple heeft recent twee nieuwe iPhones uitgebracht die geeuwenswaardig zijn, ware het niet voor een vingerafdrukscanner op het duurdere model, de iPhone 5s.

De technologie heet Touch ID en kan meerdere vingerafdrukken vastleggen om het toestel te ontsluiten. De gebruiker kan vervolgens per vingerafdruk betalingen doen en Touch ID gebruiken op momenten waar vroeger een wachtwoord nodig was. Apple benadrukt dat de vinger­afdruk in een beveiligd gedeelte van de telefoon wordt bewaard en niet wordt gesynchroniseerd met servers van Apple.

Niettemin heeft de Amerikaanse senator Al Franken een open brief gestuurd aan Apple-topman Tim Cook voor meer duidelijkheid over de techniek en beveiliging achter de vinger­afdruk­scanner. Franken wil weten of de vingerafdruk is te extraherenen en welke juridische status de vinger­afdruk eigenlijk heeft. ‘Wachtwoorden zijn geheim en dynamisch; vingerafdrukken zijn publiek en permanent’, stelt Franken. Hij wijst Cook op de iPhone-hackwedstrijd ­istouchidhackedyet.com. Het zou daar zijn gelukt de iPhone 5s te ontsluiten met een vingerafdruk die van een door de eigenaar aangeraakt object is gekopieerd. Apple heeft op het moment van schrijven niet op de vragen of het bestaan van de hackwedstrijd gereageerd.

Vragenlijst Al Franken: tek.st/5x

Bekijk meer van

Praat mee

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.