— donderdag 11 september 2014, 16:17 | 0 reacties, praat mee

Een monument voor Gerard Schuijt

Journalistiek en recht. Je kunt over het thema een compact praktisch boekje schrijven. Je kunt er ook doorwrochte wetenschappelijke verhandelingen over uitbrengen. Voor dat laatste heb je Gerard Schuijt. Of beter gezegd: daarvoor had je Gerard Schuijt. Want ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag zijn onlangs twee dikke bundels verschenen met verzameld werk. Laatste wijziging: 3 november 2014, 16:56

Voor Schuijt betekent het een afscheid van zijn wetenschappelijke activiteiten. ‘Het is mooi geweest.’

Mr. G.A.I. Schuijt was ooit journalistiek actief en bekend als algemeen secretaris bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Om vervolgens inhoudelijk verder te gaan op het gebied van het mediarecht. Docent aan de Universiteit van Amsterdam en hoogleraar in Leiden. Altijd bijzonder actief als auteur: boeken, artikelen of annotaties, kritische kanttekeningen bij rechterlijke uitspraken.

In ‘Het vrije woord als melodie’ zijn nu ‘de beste artikelen’ van Schuijt gebundeld en in ’De noten op mijn zang’ zijn annotaties. Daarbij is er naar gekeken of de artikelen voor de huidige tijd nog waarde hebben en als dat zo is heeft Schuijt er waar nodig een korte actualisering onder gezet. Thema’s die onder meer aan de orde komen: bronbescherming, vrijheid van meningsuiting, inbeslagneming en journalistieke zelfregulering.

‘Ik hoop dat mijn annotaties en een selectie uit mijn artikelen een goede indruk geven van hoe in mijn ogen een aantal problemen van het mediarecht benaderd dient te worden’, zegt Schuijt in het voorwoord. Hij geeft daarin toe dat hij allerlei stormachtige ontwikkelingen in de informatiesamenleving na zijn pensionering maar zijdelings heeft kunnen bijhouden. Om vervolgens de hoop uit te spreken dat zijn denkrichting in deze ‘verjaardagscadeaus’ nog steeds maatgevend kan zijn.

Schuijt mag terecht blij zijn met de bundels. De twee delen zijn een soort monument. Cruciale vraag is echter wel of je het verjaarscadeau van iemand anders zou willen aanschaffen. Toegegeven, je kunt beide bundels los kopen, maar ook dan betaal je er een stevige prijs voor. En dan lijken nut en noodzaak voor de geïnteresseerde buitenwereld redelijk beperkt, zeker in een tijd waarin steeds meer informatie digitaal beschikbaar is. Het is boeiende kost voor fijnproevers, maar voor velen van hen is het natuurlijk ook bekende kost.

Gerard Schuijt: Mijn mediarecht 1984-2014. Twee bundels: ’Het vrije woord als melodie’ en ‘De noten op mijn zang’. Uitgeverij deLex. ISBN 9789086920471 en 9789086920495. 108,49 euro (twee delen).

Bekijk meer van

Gerard Schuijt

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.