website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Edwin Timmer in De Schepping: Hoe houd je een hoofdstuk van 5000 woorden intrigerend?

Edwin Timmer — Geplaatst op donderdag 27 december 2018, 11:00

© Geert Snoeijer

De Schepping In deze rubriek schrijven journalisten zelf iets over de totstandkoming van hun product. Deze keer Edwin Timmer over zijn boek ‘Langs de muur van Trump – Van Harlingen naar Tijuana’. Het boek verscheen eind november bij uitgeverij Volt.

Wat ben je als journalist waard als je de angst en spanning van gewone burgers in oorlogsgebied niet kunt overbrengen? Elke keer wanneer ik als correspondent artikelen beknopt als bonsaiboompjes afschoot vanuit Mexico, ontdaan van emoties en details, bekroop me dat gevoel: dit kan zóveel sprekender.

Je kunt honderd keer noemen hoeveel slachtoffers de drugsoorlog eist, maar het is niet hetzelfde als een auto­rit beschrijven door havenstad Tampico, waarbij mijn chauffeur door zijn vrouw vanuit huis werd gedirigeerd: zij volgde op sociale media de locaties van schietpartijen en wegblokkades en laveerde ons langs het gevaar.

Uitzonderlijk? Voor hen niet.

Toen Donald Trump de verkiezingen won met zijn ‘big, beautiful wall’ zag ik een kans. Iedereen vond wel iets van die muur, maar hoe ervaren inwoners en migranten zelf dit grensgebied? Tot hoe ver reiken de tentakels van drugskartels? En wat doet Trumps’ vijandige retoriek met Latino’s, legaal of illegaal?

De reis uitstippelen, inlezen en gesprekspartners zoeken was voor ‘Langs de muur van Trump - Van Harlingen naar Tijuana’ niet anders dan voor andere reportages in narco-gebied. Het is gezond verstand: contact leggen met lokale collega’s, politici of priesters. Waar kun je wel naartoe? Tot hoe laat over straat? Welke taxi’s zijn veilig? 

Maar schrijven bleek andere koek. En tegelijkertijd een prachtige ontdekkingsreis. Spannende reportages schrijven van 1200 woorden lukt na jaren ervaring wel. Maar hoe houd je een hoofdstuk van vier- tot vijfduizend woorden intrigerend? 

Gelukkig hadden we op de School voor Journalistiek in Zwolle, ergens begin jaren 90, met Wijnand Aalderink een docent die ons liet stoeien met verhalen. Hoe leen je literaire technieken van romanciers? Hoe gebruik je scènes, spanningsbogen en dialogen om lezers bij de keel te grijpen? Er stond onder medestudenten geen tweede Mulisch op, maar leuker werden onze stukjes wel.

Uiteraard. Nooit zonder ‘de loden bal’ van Geert Mak te vergeten. ‘Gij zult altijd de waarheid spreken en niets dan de waarheid’, formuleerde hij ooit over onze handicap. Maar zolang je genoeg details verzamelt - over gebeurtenissen, emoties en gesprekken - zijn die tot scènes te reconstrueren.

Het werd mijn belangrijkste instrument om de bizarre, angstaanjagende en ongelofelijke situaties uit de narco-dictatuur tot leven te laten komen. Meer nog dan academische analyses schetsen de scènes, naar mijn mening, een waarheidsgetrouw beeld van de Amerikaans-Mexicaanse grensstreek. Lezers ervaren de angst en de spanning zelf, en mogen vervolgens beslissen of die muur onzin is of niet. 

Onwennig introduceerde ik mezelf als ‘ik-figuur’. Nooit als hoofdpersoon, eerder als anti-held. Om de dreiging verder in te kleuren. En om frustratie te beschrijven als een afspraak mislukte, gesprekspartners onvindbaar leken of als ik me ineens op het strafbankje bevond van de Border Patrol. Het is een knipoog naar elke beginnende collega: niet elk journalistieke plan slaagt, maar zelfs als iets de mist in loopt, kan het uitdraaien op een heerlijk verhaal.

Edwin Timmer (46) studeerde Journalistiek (Zwolle) en Internationale Betrekkingen (UvA). Na een baan bij weekblad Oogst kwam hij in 2004 terecht bij de Finan­ciële Telegraaf. Vervolgens werkte hij op het Binnenhof en daarna zeven jaar als Telegraaf-correspondent Mexico, Midden-Amerika & Cariben. Sinds kort is hij terug op de Basisweg als verslaggever klimaat & milieu.

Zijn boek ‘Langs de muur van Trump – Van Harlingen naar Tijuana’, verscheen eind november bij uitgeverij Volt (ISBN 9789021409153, 272 pagina’s, € 20,00).

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.