website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Drie Russische journalisten gedood in Centraal-Afrikaanse Republiek

Lars Pasveer — Geplaatst in moord op woensdag 1 augustus 2018, 09:35

CAR wordt al jaren geteisterd door sektarisch geweld: hier uitgebrande winkels van moslims in Bangassou | Natacha Buhler / EPA

CAR wordt al jaren geteisterd door sektarisch geweld: hier uitgebrande winkels van moslims in Bangassou | Natacha Buhler / EPA

Nieuws In de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn drie Russische journalisten in een hinderlaag gelokt en doodgeschoten. Ze waren in het land om een documentaire te maken over geweld in het land waar ook Russische paramilitaire private milities zouden opereren.

Een van de organisaties waar Orkhan Dzjemal, Kirill Radsjenko en Aleksander Rastorgujev onderzoek naar deden is de Russische Wagner Group, dat in CAR actief zou zijn om Russische belangen veilig te stellen.

Rusland is in het land actief in een adviserende rol, op verzoek van president Touadéra. De Europese Unie kondigde maandag een verlenging aan van een trainingsmissie die het in CAR uitvoert.

Dzjemal, Radsjenko en Rastorgujev waren op weg naar een afspraak. Er is geen indicatie dat de drie in het licht van hun journalistieke werk doelwit waren. De chauffeur overleefde de aanslag en zegt dat hun auto direct onder vuur werd genomen en de drie journalisten op slag zijn gedood. De daders zijn ontkomen.

De gedode journalisten hadden eerder onder meer conflicten in Libië, Georgië en Tsjetsjenië verslagen. Ze werkten voor een onderzoekjournalistiek platform TsuR, dat door de Russiche ondernemer Michail Chodorkovski wordt gefinancierd. Chodorkovski lanceerde recent ook ‘Dossier’, een klokkenluidersplatform dat zich specifiek op Rusland richt. Meer bij Radio Free Europe / Radio Liberty

Naschrift:

Vandaag werd ook bekend dat een Russische journalist die elf dagen geleden vermist raakte, is overleden. Het is onduidelijk wat Sergei Gratsjov is overkomen. De autoriteiten hebben een autopsie aangekondigd.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.