basis naar compleet

— vrijdag 27 oktober 2017, 11:30 | 2 reacties, praat mee

Drie keer: apps om telefonische interviews op te nemen

Beeld: Pexels

Wie een telefonisch interview afneemt is al lang niet meer aangewezen op alleen een razendsnelle pen en een superscherp geheugen. Met de juiste app neem je dat belangrijke interview gewoon op als audiobestand. Dit zijn de apps die je moet hebben. Laatste wijziging: 27 oktober 2017, 11:36

1. TapeACall Pro (iOS/Android)
Waar veel opname-apps je per minuut laten betalen vraagt TapeACall Pro een jaarlijkse flat fee van 7,99 euro. Daarvoor mag je onbeperkt inkomende en uitgaande gesprekken opnemen. De configuratie vraagt wel wat stunt- en vliegwerk: na het indrukken van een grote rode knop op het scherm moet je de telefoon verbinding laten maken met én een server én de persoon die je wilt bellen. De app slaat gesprekken op in MP3-formaat en bewaart ze een jaar op een server. Er is ook een gratis versie – TapeACall Lite –, maar die laat je alleen de eerste minuut van een gesprek terugluisteren en is daardoor vrij nutteloos.

2. Gespreksopname (Android)
Geen ingewikkelde handelingen hoeven uitvoeren en standaard al je gesprekken opnemen? Dan is Gespreksopname (de Nederlandse versie van Automatic Call Recorder) wat voor jou. Mits je een Android-toestel gebruikt. De app start automatisch met opnemen zodra je een inkomend gesprek beantwoordt of wanneer je zelf iemand belt. Gesprekken die je niet wilt bewaren verdwijnen na verloop van tijd vanzelf uit je inbox. Liever niet álles vastleggen? De app laat je gelukkig ook instellen met welke contactpersonen hij gesprekken niét vast hoeft te leggen. Er is ook een Pro-versie (€ 5,99) die je tot 1000 gesprekken laat opslaan, in plaats van de ‘slechts’ 300 gesprekken die de normale versie biedt.

3. Call Recorder (Android)
Gesprekken en bewaren brengt het risico met zich mee dat anderen die je telefoon in hun handen krijgen ze gaan beluisteren. Call Recorder van C Mobile (er zijn een hoop andere apps met exact dezelfde naam) laat je de app beveiligen met een pincode, zodat anderen niet met je gesprekken aan de haal gaan. De gratis app laat je opnames opslaan in Dropbox en Google Drive, mits je in de app 5,69 euro neertelt voor de Premium-versie. Eén kanttekening: de app hapert op sommige Android-toestellen. Bekijk voor het installeren de lijst met ondersteunde smartphones

Telefoongesprekken opnemen: mag dat?
Het snelle antwoord: ja. Mits je zelf deelnemer bent aan het gesprek. Een gesprek opnemen waar je zelf niet in meepraat is aftappen en bij wet verboden. Neem je een interview met een andere partij op, dan is dat niet tegen de wet, zelfs niet als je vooraf niet om toestemming vraagt. Het publiceren van een opname mag dan in principe weer niet. En het is doorgaans wel netjes om even te vragen of de andere partij er geen problemen mee heeft dat je een gesprek opneemt.

De Raad voor de Journalistiek zegt in de leidraad over het opnemen van telefoongesprekken: “Het staat journalisten vrij een telefoongesprek op te nemen zonder dat aan hun gesprekspartner mee te delen. Achten zij het in het belang van hun publicatie nodig om een opgenomen telefoongesprek geheel of gedeeltelijk uit te zenden, dan dienen ze dat vóór publicatie aan hun gesprekspartner mee te delen. Het afwijken van deze norm kan worden gerechtvaardigd wanneer er evident sprake is van een misstand én wanneer dit noodzakelijk is om de desbetreffende kwestie aan de orde te stellen.”

Heb je nog andere goede apps om telefoongesprekken op te nemen die hier niet genoemd zijn? Plaats ze dan in de reacties hieronder.

Bekijk meer van

Praktijk

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Michael van Os, 2 november 2017, 15:25

Nou nog een app die die gesprekken keurig als tekst voor je opslaat ;-). Dezelfde app, nog beter.

liesbeth jongkind, 2 november 2017, 15:31

Het grootste nadeel aan mijn iPhone, is dit. Ik ga weer terug naar Android, daarmee is telefonische interviews opnemen geen enkel probleem en nog gratis ook.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.