DPG Media wil met zijn eigen Woordle een dagelijks ‘funmomentje’ creëren voor bezoekers

Bezoekers van NU.nl kunnen sinds vorig weekend dagelijks even ontsnappen aan het nieuws, met een potje Woordle. Het op Lingo geïnspireerde woordspel was begin dit jaar een enorme hype, net als zijn Engelstalige evenknie. Voor DPG Media reden om het spel naar zijn nieuwssites te halen.
De dagelijkse Woordle op NU.nl – en op talloze andere DPG Media-nieuwssites – laat bezoekers een ander woord raden dan bij de reguliere versie van Woordle. Waar die laatste voor iedereen vrij toegankelijk is, kan de DPG Media-Woordle alleen gespeeld worden door bezoekers met een DPG Media-account.
Hoewel Woordle voor NU.nl een nieuwe toevoeging is, is DPG Media al langer bezig met de uitrol van het woordspel. “In maart zijn we gestart met een eerste proef bij de Vlaamse nieuwssite HLN en bij het AD”, vertelt Rob van Roy, business owner video, audio & fun bij het mediaconcern. “Toen die proef een succes bleek, rolden we het spel uit naar andere titels, waaronder De Morgen en Humo en later naar de Volkskrant, Trouw en Het Parool. Inmiddels kan bij al onze nieuwsmerken Woordle worden gespeeld.”
’Funmomentje’
DPG Media liet zich bij de uitrol van Woordle inspireren door The New York Times. Het Amerikaanse nieuwsmedium lijfde de Engelstalige evenknie van het spel eind januari in. Anders dan The New York Times en Wordle is er bij DPG Media en Woordle geen sprake van een overname, maar van een samenwerking.
“Puzzels en spelletjes zijn al decennia lang vast onderdeel van de krant”, aldus Van Roy. “Denk maar aan de kruiswoordpuzzel en recenter de sudoku. We wilden ook graag online datzelfde funmomentje creëren, waarbij onze bezoekers even twee minuten afleiding van het nieuws hebben.”
Volgens Van Roy hoopt DPG Media een dagelijks terugkeermoment te creëren met Woordle. Dat past binnen de strategie van het concern, dat flink inzet op zijn gebruikersprofielen. Wanneer bezoekers van de nieuwssites een profiel aanmaken, kan DPG Media makkelijker informatie over hen verzamelen. Daardoor wordt het mogelijk gericht advertenties te verkopen. Die leveren in de regel meer geld op.
Meer woordspellen
Hoewel Woordle op Nederlandse en Vlaamse nieuwssites op dezelfde manier werkt, zijn er wel wat kleine verschillen tussen de puzzels, aldus Van Roy. Zo heeft ieder land zijn eigen woordenlijst. “De woordenlijsten die het spel gebruikt, hebben we zelf opgesteld. We hebben een lijst gemaakt van de meestgebruikte vijfletterwoorden op onze nieuwssites. Daar hebben we een selectie uit gemaakt.”
Het inzetten van Woordle om bezoekers te binden werkt volgens Van Roy goed. “Puzzels en spellen zijn niet de hoofdreden waarom mensen onze nieuwssites bezoeken. Maar het is voor hen een leuke extra.” Van Roy verwacht dat er binnenkort meer nieuwe online puzzels bijkomen. “We zijn bezig met het maken van prototypes voor andere puzzels. Dat zijn nu voornamelijk woordspellen. Het is nu nog niet bekend wanneer die klaar zijn om uitgerold te worden.”
Praat mee