data als kans

— dinsdag 26 maart 2019, 08:40 | 0 reacties, praat mee

Doven en slechthorenden willen betere informatievoorziening bij crisissituaties

Gebarentolk bij kersttoespraak van koning Willem-Alexander

De NPO gaat samen met de overheid bekijken hoe doven en slechthorenden beter bij groot nieuws beter kunnen worden geïnformeerd. Bij de aanslag in Utrecht, vorige week maandag, bleken doven en slechthorenden maar weinig mee te krijgen van de gebeurtenissen. Laatste wijziging: 26 maart 2019, 08:50

Ze konden de berichtgeving op tv niet goed volgen, omdat er geen doventolk of ondertitels waren. In Nederland zijn er 1,5 miljoen mensen met een gehoorbeperking. En zelfs als een uitzending ondertiteld is, helpt het nog niet elke dove. Tienduizenden van hen hebben namelijk moeite met het lezen van ondertiteling, voor hen was de publieksinformatie niet beschikbaar.

De NPO zet tolken in bij ochtendjournaals en veel uitzendingen worden ondertiteld via teletekst, maar dat is niet voldoende in crisissituaties. 

Bij de aanslag in Nieuw-Zeeland, stond naast premier Jacinda Ardern een gebarentolk die haar hele toespraak en alle communicatie vanuit de overheid duidde voor blinden en slechtzienden. Dat moet in Nederland ook vindt Ieder(in), de koepelorganisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat informatie zo moet worden aangeboden, dat zoveel mogelijk mensen de berichtgeving kunnen volgen. Persverklaringen,  zoals tijdens de crisis in Utrecht, meteen worden uitgeschreven en op de website van de Rijksoverheid worden geplaatst. Het ministerie gaat deze week nog in gesprek met een aantal (vertegenwoordigers van) mensen met een auditieve beperking, nu er klachten zijn over de communicatie na de aanslagen in Utrecht. Meer bij NOS Journaal / RTL Nieuws

Bekijk meer van

Utrecht

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.