training eu starters

— donderdag 17 juni 2021, 13:55 | 0 reacties, praat mee

‘Doorlopende bedreigingen van Turks-Nederlandse schrijvers, columnisten en documentairemakers’

© Fotostock

De Groene Amsterdammer deed onderzoek naar een decennialang patroon van intimidatie, bedreigingen, verklikken en haat uit Turks-nationalistische hoek, gericht tegen Turken in Nederland. Onder meer columnist Ebru Umar, onderzoeksjournalist en documentairemaker Sinan Can, NRC-columnist Aylin Bilic en schrijfster Lale Gül geven voorbeelden waar ze mee te maken hebben gehad, of waar ze nog steeds mee te maken hebben. Laatste wijziging: 17 juni 2021, 13:57

Intimidatie vindt volgens de reconstructie al decennia plaats, maar nam in de afgelopen jaren toe als gevolg van de invloed van sociale media en een web van Turks-Nederlandse nieuwswebsites, die een fanatieke Turks-Nederlandse minderheid kunnen mobiliseren.

De Groene Amsterdammer sprak vijftien prominente Turkse Nederlanders, die allen voorbeelden kunnen noemen van intimidatie waarmee ze te maken hadden of nog steeds hebben.

Zoals Ebru Umar, die in 2016 werd opgepakt in Turkije. “Iedereen denkt dat het klaar is als je vrijkomt en Turkije weer uit mag. Maar de echte klap kwam pas toen ik mijn normale leven weer oppakte”, stelt Umar.

Terwijl Umar het land niet mocht verlaten, werd bij haar woning in Amsterdam ingebroken. Op een muur werd ‘hoer’ gekalkt. “Het was een fantastisch huis, maar ik ben er nooit meer teruggekeerd.” Evenmin keerde ze terug naar haar woning in Turkije, waar ze soms de helft van het jaar doorbracht. “De hele bodem onder mijn bestaan werd weggeslagen.”

Wanneer nieuwssites die zich richten op Turkse Nederlanders aandacht besteden aan activiteiten van Turkse Nederlanders volgens steevast bedreigingen. “Zodra een bericht over mij op een van die platformen verscheen, namen de bedreigingen toe. Het zijn aanjagers van intimidatie”, zegt documentairemaker Sinan Can.

Een ander fenomeen is het verklikken van Turkse Nederlanders bij Turkije. Wanneer die op vakantie of familiebezoek gaan, komen die mogelijk ernstig in de problemen. “Turkse Nederlanders die landgenoten aangeven, weten dat dit vaak niet zonder gevolgen blijft”, stelt De Groene Amsterdammer.

Het tijdschrift nam de proef op de som: “Wanneer wij bellen met een niet-bestaande naam blijkt dat nog altijd te kunnen. “Zegt u het maar”, zegt een ambtenaar van de Turkse ambassade in Den Haag. “Ik bel voor het volgende: er is iemand op Twitter die slechte, negatieve, dingen schrijft over mij en over Turkije. Kan ik hem bij jullie aangeven?”

Dat blijkt geen probleem, al verwijst de ambassade zonder omhaal door naar het consulaat. “Daar kunt u hem aangeven als u wil dat hij in Turkije als verdachte wordt aangemerkt.” Bij geen van de drie Turkse consulten die ons land kent wordt vreemd gereageerd op het verklik-verzoek. De consulair medewerker begint meteen met registreren.

Alle Turkse Nederlanders die De Groene sprak waren bang om in Turkije vastgezet te worden. Veel van hen hebben daarom besloten niet meer naar Turkije af te reizen. Daarnaast doen de ondervraagden aan zelfcensuur.

Lale Gül heeft na bedreigingen uit Turks-nationalistische en islamitische hoek verklaard niet langer over de islam te schrijven. “Ik doe zeker aan zelfcensuur”, zegt Aylin Bilic, die eerder al schreef over bedreigingen. “Kijk naar mijn columns… wat ik daar soms wil zeggen, zeg ik niet of omfloerst. Ik ben constant aan het balanceren.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.