— dinsdag 21 oktober 2014, 09:52 | 0 reacties, praat mee

Domme pech

Wie heeft het niet meegemaakt? Een afspraak gemist, verkeerde ­persoon, verkeerde plaats, gebeurtenis onjuist ingeschat, onbetrouwbare bron – of niets van dat alles, maar de (eind-)redactie maakt er een potje van.

Gevolg: een bericht, interview, reportage gaat volledig de mist in. Of het wordt gepubliceerd dan wel uitgezonden, iedereen tevreden – en dan gaan publiek en vooral collega’s het wel heel anders interpreteren dan jij bedoelde, en het wordt je nog járen nagedragen… Het overkomt de besten onder ons: van Simon Carmiggelt tot Eddy Posthuma de Boer, zo blijkt uit de bloemlezing van journalistieke (domme) pech, ‘De mist in’.

Het is dan ook met een soort mengeling van herkenning en – toch ook – leedvermaak dat ik dit, door Paul Arnoldussen, samengestelde boekje las. Het is een pretentieloos werkje. Arnoldussen, die dit bij wijze van afscheidscadeau mocht maken toen hij bij Het Parool met pensioen ging, waarschuwt in zijn inleiding dat het, door de wijze van bijeensprokkelen, ‘een wat onevenwichtig boekje’ is geworden, dat ook ‘iets weg heeft van een vriendenboekje’. Klopt.

Het is niettemin een aardig sinterklaascadeautje geworden. Oudere journalisten zullen namen en voorvallen herkennen, jongere collega’s kan het een hart onder de riem steken: journalisten zijn (net) mensen, en mensen maken fouten.

Paul Arnoldussen (samenstelling): De mist in. 2014, De Republiek/De Persmus, ISBN 978908650116. 134 pagina’s, € 14,95.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.