training eu starters

— woensdag 23 augustus 2017, 09:05 | 0 reacties, praat mee

DNA-test bevestigt dood Zweedse journaliste Wall

Kim Wall | EPA

De dinsdag in zee bij Denemarken aangetroffen torso is inderdaad van de Zweedse journaliste Kim Wall. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat het om de sinds 10 augustus vermiste journaliste gaat. Wall was op reportage met de Deense uitvinder Peter Madsen, die in eigen beheer een mini-onderzeeër heeft gebouwd. Laatste wijziging: 24 augustus 2017, 15:14

De boot zonk, zonder een spoort van Wall. In eerste instantie hield Madsen vol dat hij Wall had afgezet bij de haven van Kopenhagen en de boot daarna in technische problemen kwam. Later veranderde Madsen dat verhaal: er zou een ongeluk aan boord zijn geweest, waarna hij de journaliste een zeemansgraf had gegeven.

Naast de bevestiging dat het om Wall gaat, maakte de politie bekend dat het ontbreken van hoofd en ledematen niet aan een ongeval te wijten is, maar dat deze bewust zijn verwijderd. Madsen ontkent iets met de opzettelijke dood van van Wall te maken te hebben gehad. Hem wordt voorlopig dood door schuld ten laste gelegd*.

Eerder was al duidelijk geworden dat de onderzeeër bewust is afgezonken, vermoedelijk om sporen uit te wissen. Vriendin en collega-journaliste Sruthi Gottipati schreef voor The Guardian herinneringen aan Wall op en wijst op de gevaren waarmee specifiek vrouwelijke journalisten zich geconfronteerd zien.

* De Deense politie kondigde donderdag aan dat ze Madsen voor moord zullen aanklagen.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.