website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Diva’s der journalistiek

Mark Koster — Geplaatst op vrijdag 11 maart 2016, 09:05

Koster & vrienden Interviewers zijn de spitsen van de journalistiek. De diva’s van het vrije woord laten zich graag publiekelijk inzepen, maar gedragen zich ook als Ronaldo als ze worden geattaqueerd: dan gaan ze vals kermen. Relativering en zelfspot zijn niet de meest voorkomende karaktereigenschappen bij de zelfbenoemde meesterondervragers.

Dan is het altijd fijn om naar Hubert Smeets te luisteren. De nestor van NRC Handelsblad vertelde op het Grote Interviewgala, woensdagavond 9 maart in Amsterdam, dat een entre-nous met oud-president Gorbatsjov bijna geen doorgang vond omdat de reporter op weg naar de afspraak in Moskou autopech kreeg als gevolg van een onoplettendheid. ‘Ik keek naar een paar mooie vrouwen op straat. Gelukkig zag Gorbatsjov niet dat ik met roetvlekken voor hem stond’, zegt de best ingevoerde Oekraïne-bron van de lage landen.

Dat was verkwikkend ontnuchterend vergeleken bij het verplasdebat tussen Max-baas Jan Slagter, ex-Vrij Nederland-chef Frits van Exter, V-katern voorman Chris Buur en Gert Jaap Hoekman, hoofdredacteur bij NU.nl. De kwestie was of ‘de sandwichformule’ een geschikte methode was om lezers aan je te binden. Alle mannen aan tafel vonden dat natuurlijk een prima idee, maar dat simpelweg toegeven bleek toch een behoorlijke opgave.

Jan Slagter vond het nodig om nog even een kat uit te delen naar Jinek, het programma waar hij altijd zo’n heerlijke vrijgeleide krijgt om Omroep Max te pluggen. Slagter vond dat de talkshow teveel filmpjes bevatte. ’Het lijkt alsof je naar YouTube kijkt’, sneerde hij.

Ook NU.nl kreeg een tik. Slagter meende dat het nieuwsplatform te veel roddels (over hem, maar dat zei hij er niet bij, red.) plaatst. ‘Daar onderop de site’, wuifde Slagter in de lucht. Hoekman plaatste vervolgens de grap van de avond. ‘Oh, maar dát verhaal stond behoorlijk hoog hoor, Jan’.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Festival vrije woord