basis naar compleet

— dinsdag 19 september 2017, 16:43 | 0 reacties, praat mee

‘Disputed-label irrelevant bij bestrijding nepnieuws’

Recent publiceerde Yale University resultaten van onderzoek waaruit blijkt dat een nepnieuws-label bij artikelen contraproductief werkt. Trump-aanhangers en jonge lezers bleken zelfs eerder geneigd het artikel te geloven, als het een stempel 'disputed' draagt. Dat zijn aardige bevindingen maar uiteindelijk nutteloos, stelt Craig Silverman van BuzzFeed. Laatste wijziging: 19 september 2017, 16:48

Facebook onderdrukt dankzij de algoritmes nepnieuws binnen de Facebook-nieuwsfeed, stelt hij. Elk bericht dat als twijfelachtig wordt bestempeld scherpt het Facebook-algoritme. Het bereik van zulke berichten wordt automatisch beperkt, stelt Silverman. Zelfs als mensen het nepnieuws delen, voorkomt het algoritme nu al dat zulke artikelen alsnog viraal gaan.

Nepnieuws krijgt kortom simpelweg minder bereik, label of niet.

Het continue factchecking door derden voeren de algoritmes met data van hoge kwaliteit over artikelen. Het label ‘disputed’ is voor Facebook daarmee minder van belang dan de data waarop die conclusie is gebaseerd.

Facebook weert partijen van hun reclameplatform als die veelal nieuws verspreiden dat twijfelachtig wordt bevonden. Zelfs betaald valt zo’n artikel inmiddels op Facebook niet meer te promoten.

Alexios Mantzarlis van het International Fact-Checking Network (IFCN) stelt tegenover Buzzfeed dat kunstmatige intelligentie en menselijke feitencontrole een sterke combinatie is. Wat mensen van een stempel bij een artikel vinden is kortom grotendeels irrelevant, aldus Silverman. Meer bij BuzzFeed

Bekijk meer van

Facebook BuzzFeed

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.