training eu starters

— vrijdag 6 oktober 2017, 10:23 | 0 reacties, praat mee

Directeur auteursrechtenorganisatie Buma Stemra onder vuur

© CCO Pixabay

De directeur van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra ligt onder vuur nu blijkt dat hij de afgelopen 1,5 jaar tienduizenden euro's uitgegeven aan onder meer businessclass vliegtickets, hotels, etentjes, een peperduur golfabonnement en een nieuwe inrichting van zijn kantoor. Dat terwijl Wim van Limpt bij zijn aantreden juist zei zuinig te zullen zijn zodat er zoveel mogelijk geld voor de aangesloten leden overblijft. Laatste wijziging: 6 oktober 2017, 10:31

De auteursrechtenorganisatie was daarnaast tonnen kwijt aan externe ondersteuning van Van Limpt, omdat de nieuwe directeur nog niet zelfstandig kan functioneren. Dit blijkt uit vertrouwelijke stukken, waar de Volkskrant (betaald, via Blendle) over schrijft.

Bij de auteursrechtenorganisatie zijn 26.000 componisten, tekstschrijvers en tekstdichters aangesloten. Buma/Stemra int voor hen de vergoeding die bijvoorbeeld radio- en tv-stations en horecaondernemers moeten betalen voor het gebruiken van hun liedjes. Hoe hoger de kosten van de organisatie, des te minder geld er resteert om onder de leden te verdelen.
De organisatie kwam de afgelopen jaren vaak in opspraak vanwege belangenverstrengeling en corruptie. Ook claimen leden met regelmaat dat ze te weinig ontvangen en dat het volstrekt onduidelijk is hoe Buma/Stemra het geld verdeelt.

Van Limpt beloofde dat hij het allemaal anders zou doen en dat hij de organisatie transparant zou maken. Afgelopen zomer rekende hij hard af met de vorige directie door te stellen dat zij jarenlang gesjoemeld hebben met de boekhouding. Van Limpt zei ervoor te gaan zorgen dat van elke binnenkomende euro een zo groot mogelijk deel naar ‘de rechthebbenden’ zou gaan. Medewerkers van de organisatie verbazen zich daarom onder meer over het golfabonnement dat Van Limpt afsloot bij de exclusieve golfclub The Dutch. Dat kostte de organisatie 42.500 euro.

Wim van Limpt zegt in een reactie dat hij zich niet herkent in het beeld dat ‘een klein clubje mensen’ van hem probeert te schetsen door facturen en informatie over hem te lekken. Ook het bestuur van Buma/Stemra zegt zich niet te herkennen in het beeld dat door de vragen wordt geschetst. Van Limpt is altijd transparant geweest, ook over alle uitgaven, aldus de reactie. ‘Het bestuur staat volledig achter Van Limpt en de wijze waarop hij leiding geeft aan Buma/Stemra en het noodzakelijke veranderingsproces. Daarom betreurt het bestuur ten zeerste dat er een poging wordt gedaan om Van Limpt in een kwaad daglicht te stellen en hem te beschadigen.’

Bekijk meer van

Wim van Limpt Recht Buma Stemra

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.