data als kans

— vrijdag 3 juli 2020, 16:33 | 0 reacties, praat mee

Oud-directeur Amnesty International Turkije veroordeeld voor terrorisme

© Ozan Kose / AFP

Een Turkse rechtbank heeft de voormalige directeur van Amnesty International Turkije veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en drie maanden. Dat meldt de mensrechtenorganisatie. Hij is schuldig bevonden aan terrorisme. Laatste wijziging: 3 juli 2020, 23:14

Ook drie andere mensenrechtenactivisten zijn door de Turkse rechtbank veroordeeld. Zeven anderen werden vrijgesproken.

“Dit is een schande. Absurde beschuldigingen. Geen bewijs. Na een proces van drie jaar werd Taner Kılıç veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie,” schrijft Amnesty’s onderzoeker en Turkije-kenner Andrew Gardner op Twitter.

Tien verdachten werden opgepakt nadat ze deel hadden genomen aan een workshop met de titel ‘Beveiliging en digitale bescherming van mensenrechtenadvocaten’ op het eiland Büyükada, voor de kust van Istanbul.

De aanklager beweerde dat de workshop een geheime bijeenkomst zou zijn om een opstand te organiseren. Volgens het Openbaar Ministerie zouden ze banden hadden met het netwerk van de in ongenade gevallen geestelijke Fethullah Gulen, die door Ankara werd beschuldigd van de mislukte couppoging van 2016 tegen president Tayyip Erdogan.

Kiliç, die al in een andere rechtszaak verwikkeld was, kreeg later te horen dat hij ook verdacht was in deze zaak. Volgens Amnesty International zou er geen bewijs zijn voor betrokkenheid van Kiliç bij de Gülenbeweging.

In de nasleep van de mislukte couppoging zijn tienduizenden mensen gearresteerd. Ongeveer 80.000 mensen kwamen in de gevangenis terecht, 150.000 ambtenaren, militairen en anderen werden ontslagen en ongeveer 180 mediaorganisaties werden gesloten. Meer bij Reuters / Bianet / NU.nl

Lees ook:
Turkije zet Amnesty-topman Kiliç op dag van zijn vrijlating weer vast (1 februari 2018)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.