— dinsdag 31 januari 2017, 09:46 | 0 reacties, praat mee

Diploma kwijt? Niet alle opleidingen hebben archieven op orde

© Lex van Lieshout / ANP

Veel hogescholen hebben incomplete archieven. Daar kwam journalist Theo Dersjant achter toen hij een kopie vroeg bij de Hogeschool Utrecht (HU), waarin de School voor de Journalistiek na zijn afstuderen was opgegaan.

Dersjant kon thuis zijn diploma niet meer vinden, maar had hem nodig toen hij zich wilde inschrijven voor een masteropleiding in Berlijn. Een kopietje van zijn diploma in 1987 zou zo zijn aangevraagd, dacht hij. Maar helaas, van deze opleiding hadden ze geen gegevens uit de betreffende periode. De instelling had wel dossiers, maar geen diploma’s van studenten die tussen 1966 en 1995 waren afgestudeerd aan de School voor de Journalistiek. Er stond niet op papier wie de opleiding had voltooid. 

Tot 1995 hadden hogescholen geen verplichting om diplomagegevens te bewaren. Er zijn bovendien archieven verloren gegaan bij fusies en verhuizingen. Sommige hogescholen komen voort uit meer dan tien andere onderwijsinstellingen. Na 1995 trad de nieuwe archiefwet in werking, sindsdien zijn vrijwel alle diploma’s aanwezig. Vanaf 2002 bewaart de hogeschool alle diploma’s ook digitaal.

Dersjant kan uiteindelijk met een jaar vertraging aan zijn opleiding in Berlijn beginnen: hij vond ‘een soort tegoedbon voor het diploma’. En zijn mentor bevestigde hem ooit een diploma te hebben overhandigd. Nu bleek de HU bereid een verklaring af te geven dat hij ooit afgestudeerd was. Meer bij de Volkskrant

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.